След като община Пловдив реши, че стадион "Христо Ботев" не може да приеме футболната евроквалификация България - Унгария, последствията за българския футбол биха били ужасни. Това мнение изрази президентът на родния футболен съюз Борислав Михайлов в ексклузивно интервю за Българската национална телевизия.

"Затова апелирам към хората от които зависи това нещо, да проявят здрав разум и да разрешат да се играе, защото тогава и Ботев Пд ще спре да играе футбол въобще, и Локо Пд и всички отбори", каза Михайлов.

LAP.bg
71 снимки

"Едно такова неотдаване на стадион е като отказ от организиране на спортно състезание, което означава, че държавата не е помогнала на федерацията да си организира мача, което означава намеса, което означава изключване от УЕФА. Не говорим само за лишаване на отборите от участие в европейските турнири, тук говорим за блокиране в рамките на доста дълъг период на целия футбол в България. Това е немислимо, няма причини да се случи това, това би било абсолютна катастрофа", заяви президентът на футбола у нас за Бнт.

„През последната седмица колегите ми работиха да обяснят на обществото хронологията. Имахме писмо от СДВР, че се чакат протести на и извън стадиона. Мен не ме е страх, аз съм бил вратар, а после президент на футболния съюз. Това са все горещи и ветровити места. УЕФА взе решение, ние не можем, тъй като те са организатор на мачовете. Някой иска да ме направи велик или голям, но аз не местя мачовете на УЕФА. Тя даде мачът да е в Пловдив, тъй като стадион е близо до 4-а категория. Унгарската федерация беше съгласна, както и ние. Още с предишния кмет имаме право да използваме този стадион. Плащахме минимален наем, тъй като стадионът е общински. Напрежението се създава изкуствено от 2,5 години от група хора, които неистово си търсят работа и да вземат властта във футболния съюз. За това си има начини и правила. Когато има Конгрес, има кандидати за президенти, членове на ИК и т.н. Скоро минаха кметски избори в България, знаете какви са правилата. Причината да стигнем дотук – основните виновници са тези, които говорим, дори не искам да им казвам имената.

Бившият активен състезател отговори и на въпроса дали обмисля да си подаде оставката като ръководител на централата.

„УЕФА работи с всичките си 55 федерации и е запозната с всички дела и безопасността на хората и организация на мачове. От тях идва офицер по сигурността и те знаят и без ние да кажем, че мачът е с особено рисково значение. Не заради протестите, тъй като може да има в Пловдив и Разград. Просто съоръжението е по-компактно. УЕФА реши, освен че мести мача в Пловдив, го направи и без публика и показва колко сериозно са взели нещата. Където е София, там е и Пловдив. Натиск след Англия от политически план не усетих. Самите ситуации, които станаха на мача, вкараха напрежение. Тогава хората влязоха на стадиона, направиха белята и излязоха. Сега не виждам защо някой използва по някакъв начин, че времето ни е късо. След избори сме, единият кмет не беше вписан, другият не беше дал клетва. 3 дена остават до мача и беше хубаво да се вземе това решение. Надявам се някой да не го използва като лост, тъй като прилича на саботаж“, каза Михайлов.

„Това, което пеят феновете в 18-ата минута, е направено от безработен футболист и треньор. Човек винаги може да мисли за оставка, но тя сега няма да помогне на никой. Имам още 2 години мандат. Мога да направя и догодина конгрес. Най-мъдрото решение е от хората, които зависи, е да има мач в Пловдив. Това не зависи от мен, нито от федерацията“.

„Не съм мислил да се кандидатирам пак, по-скоро не. Дори вече се опитвам да си подготвям група от заместници. Никой няма образование за президент“, каза още президентът на родния футбол