Бившият национал Илиан Мицански е последният футболист, вкарвал гол за България във вратата на Италия. Той отбеляза второто попадение за равенството 2:2 на 28 март 2015 г. на Националния стадион "Васил Левски". Нападателят има още два мача срещу Скуадрата - при 2:2 (2012 г.) и 0:1 (2015 г.). Пред Gong.bg Мицански коментира представянето на националния отбор срещу Италия, както и причините за поредната загуба на "трикольорите".
"Отборът на Италия спечели без дори да се напряга, изчака моментите си и спокойно си тръгна с трите точки. В края на мача можеше да се стигне и до разгром, но имахме късмет. Не ми хареса примиренческото поведение на нашия тим по време на мача, а и след това. Останах с впечатлението, че всички са доволни от играта и се акцентира върху дузпата. Даже започвам да се чудя дали само аз видях, че 90 минути не стигнахме до вратата на съперника. Имахме един неточен удар на Гълъбинов в началото на мача и с това си останахме. Нямахме нито една голова ситуация. Тъжно, но е истина и трябва да се казва - нямаме полза да се самозаблуждаваме. Като човек, който е бил част от този отбор, съм сред хората, които най-много искат да побеждаваме, но за съжаление не се получава", откровен е бившият нападател на Кайзерслаутерн, Франкфурт, Левски и Славия.  
 
Той е категоричен, че във футбола всеки отбор има шансове, независимо от съперника. 
 
"За да вземеш точки от съперници като Италия, трябва да проявиш характер и желание да надскочиш себе си. В мачовете срещу Скуадрата, в които аз съм играл, ние също отстъпвахме на техните играчи, но компенсирахме с повече вяра и характер. Както снощи го направиха грузинците, които до последната минута поддържаха интригата в двубоя с Испания. Иска ми се това да го правим и ние в срещите на националния ни отбор", пожела си Мицански. 
Според него е време родният футбол да се справи с проблемите, които пречат на националния отбор.
 
"Проблемът е много дълбок и се корени в нежеланието да се налагат млади играчи, както и че все по-малко са футболистите, които играят в силни европейски първенства. Имаме 4-5 наистина талантливи момчета, които вече са се утвърдили в нашия футбол - Вальо Антов, Десподов, Доминик Янков, Филип Кръстев. Покрай тях спокойно може да се дава шанс и на останалите играчи на възраст 21-22 години. 
 
От години всичко е объркано и това най-ясно се вижда на мачовете на националния отбор. Заблуждаваме се, че играем нещо, а истината е, че футболът ни е ретро. Ще посоча само центриранията от центъра в мача с Италия и мисля, че е достатъчно.  Преди няколко седмици се видях с Ясен Петров, поговорихме си и усетих желанието и амбицията му да промени ситуацията. Футболът ни има нужда от такивива позитивни хора като него и дано успее пак да отлепи ютията, както го направи Любослав Пенев преди време", каза още Мицански.