Националният отбор на Литва по футбол влиза във втората серия от Европейските квалификации без трима от най-опитните си играчи, обяви селекционерът на тима Едгарас Янкаускас. Това са Арвидас Новиковас, Викинтас Сливка или Джугас Барткус. Причината за това е проста - техните първенства приключиха преди няколко седмици или месец, така че играчите вече са започнали ваканционния си режим и са далече от най-добрата си форма. Литовците приемат България на 17-и юни от 16.00 часа, а на 20-и гостуват на Унгария. До момента литовци и българи са без актив, като нашият национален отбор е има два мача.

Янкаускас обясни, че мачовете в края на сезона винаги са малко по-различни именно поради подобни причини – някои са във ваканция, други – уморени, а трети ликуват отлагани травми. Сливка играе за гръцкия Ламия, новиковас е в израелския Апоел (Хайфа), а вратарят Барткус също е в израелското първенство, но пази вратата на Ирони (Кирият Шмона).

"Като се има предвид, че в много държави първенствата приключваха в средата или края на май, доста играчи нямаха нужната практика, а то е най-важно при международни мачове. На такова ниво интензитетът е много висок. Едно от най-важните неща е физическата подготовка на играчите. Трябва да се движите много без топка, имайки предвид качествата на предстоящите противници. Основният аргумент е игровата практика, активността. Поради тези причини, въпреки че бихме искали да са с нас, няколко играчи не са налични", обясни треньорът Янкаускас пред медиите.

След това се спря на тримата най-опитни, което предизвиква сериозно учудване в малката балтийска страна, чийто спорт номер 1 винаги е бил баскетболът.

"Например сезонът на Викинтас Сливкас приключи по средата на месец май, Арвидас Новиковс дори по-рано. Сега те трябва да започнат подготовка за новия сезон, така че можем да наречем, че са жертви на обстоятелствата. Сигурно аз бих искал да са с нас повече от всеки друг, но това е най-логичното решение. Ако ги поканим сега, то това би било несправедливо и спрямо тях самите, тъй като е риск за репутацията им. Тези, които са играли футбол, знаят какво е чувството да не си готов кондиционно, а трябва да играеш срещу мощен, физически отбор, какъвто е Унгария", разказва Янкаускас.

Селекционерът на литовците е може би най-успешният местен футболист в клубната история. След като стартира кариерата си в Жалгирис (Вилнюс), той се проявява като много добър нападател и последователно минава през ЦСКА (Москва), португалските грандове Бенфика и Порто, Реал Сосиедад, Брюж (Белгия), Ница (Франция), Хартс (Шотландия) и американския Ню Ингланд Революшън.

Предвид визитката му, изборът на състав се приема със сериозно доверие. Но въпросът беше защо са извикани цели петима играчи от Шауляй. Самият треньор на националния отбор не вижда голяма сензация в това.

"Няма феномен – гръбнакът на отбора на Шяуляй е съставен от литовци, което ме прави много щастлив. За тях това внимание е като благодарност, признание за добре свършената работа. А мястото в таблицата, което заемат можеше да бъде и по-високо. Очите на нашия треньорски щаб са насочени към отборите, в които литовците играят важни роли, вкарват голове и се борят за титли. В титулярния състав на отбора от Шяуляй винаги има девет литовци, така че е логично от него да има най-много кандидати за националния отбор, обясни специалистът.

От федерацията обявиха, че билетите за мача с България вече са в продажба. На стадион "Дариус и Гиренос" децата до 6 години ще влизат безплатно.

Състав на националния отбор на Литва за мачовете с България и Литва:

Вратари: Едвинас Гертмонас (Жалгирис Вилнюс), Лукас Паукще (Шауляй), Емилийс Зубас (Апоел Тел Авив, Израел)

Защитници: Линас Климавичус, Маркас Бенета и Пийюс Ширвис (и тримата от Паневежис), Едвинас Гирдвайнис (Жалгирис Каунас), Кипрас Кажуколовас (Жалгирис Вилнюс), Артемиус Тутишкинас (ЛКС Лодз, Полша), Рокас Лекиатас (Шауляй), Юстас Ласицкас (Олимпия Любляна, Словения)

Полузащитници: Модестас Воробьовас (без клуб), Гвидас Гинейтис (Торино, Италия), Овидиус Вербицкас (Жалгирис Вилнюс), Гратас Сиргедас (Жалгирис Каунас), Елигиус Янкаускас, Дейвидас Шешплаукис и Даниел Романовски (и тримата от Шауляй),  Каролис Узиела (РФС Рига, Латвия), Фаустас Степонавичус (Тукумс 2000, Латвия), Клаудиус Упстас (Хенгелман Каунас)

Нападатели: Гитис Паулаускас (Егнатия Рогожине, Албания), Фьодор Черних (АЕЛ Лимасол, Кипър)/БТА