Помощникът на Петър Хубчев в националния отбор Левон Апкарян беше гост в предаването "Домът на футбола" в ефира на DIEMA SPORT, където говори за представянето на отбора в турнира Лига на нациите, за жребия на "трикольорите" в предстоящите европейски квалификации, както и за перспективите относно евентуалното класиране на тима на големия континентален форум през 2020.

"Ние разговаряхме за всичко, което се случи в Лигата на нациите, знаехме, че трябва да подобрим нещата в този отбор, много важно беше да търсим обиграването на тима. Стартът беше много добър с победи над Словения и Норвегия, идеите на треньорското ръководство бяха изпълнени от играчите, което нас много ни радва. Има и фактори, където няма как да ги промениш, някой път играят роля или съдия, или играчите на съперника, доволни сме от представянето на момчетата", коментира Апкарян.

"За нас има едно основно правило, пълно себераздаване на играчите, раздаване на терена, не сме искали отборът да го приберем, а с добра игра да атакуваме, нямаме ювелирни футболисти, но трябва футболистите с точни задачи да изпълнят нещата, отборът има облик и това се вижда. Ние се бием просто като отбор", добави той.

"Качеството при нас е като колектив и отбор. Ние сме отбор, който побеждава в поредни срещи. В мача с Кипър ако беше отсъдена дузпа, сега щяхме да сме на първото място. Футболистите носят националната фланелка с чест, завършихме като втори най-добър втори отбор. Има доверие в отбора, те участват в благотворителни акции", каза още Апкарян.

"Ние се стремим да работим с футболистите, търсим честни взаимоотношения с тях, целият екип взима решения както ние смятаме за добре, футболистите разбират това, всеки един има скрит потенциал в него, дори той не ги осъздава, честни са отношенията между треньор и играч. Той вижда, че ти даваш максимума за него най-откровено. Йордан Лечков е близо до отбора, той е вицепрезидент, може да дава мнение, имаме положения, имаме голове. Нямаме Лечков, Балъков, това са наши момчета, те заслужават уважение, те дават най-доброто от себе си за този отбор".

"Има футболисти с качества, Десподов демонстрира израстване, при Тодор Неделев, Краев е с потенциал, важно е как ще бъдат доразвити тези футболисти, ако тези футболисти ги няма не знам какво би станало, те заслужават голямо уважение". 

"Нямаме пряко наблюдение какво става при младите футболисти, колкото по-малко ги хвалим толкова по-добре, футболът иска отдаденост и 24 часа работа".

"Ако погледнем предните квалификации при тежкото състояние тогава, когато ние поехме нещата и отговорността, старши-треньорът и екипа носят отговорността, при тази тежка група в която бяхме ние говорихме дори за класиране. Жребият можеше да бъде и по-тежък, ние трябва да сме доволни от този жребий. Ние като екип едва ли ще намерите човек, който да обещае, че ще направим

"След изтеглянето на жребия програмата е наредена с компютър, готвим се, надявам се да са здрави нашите момчета, ще вървим мач за мач. Като обща картина ще търсим максимума във всеки един мач, както сме го правили и до този момент. Рано е да говорим каквото и да било за тези мачове. В работата си се опитваме да действаме смело, не оставяме нещата на случайността, като класиране, първо, второ място, не мога да кажа, има позитивизъм в хора, които разбират от футбол. Комплексни са нещата, искрени са взаимоотношенията, когато видиш, че на терена всеки прави нещо за другия, това е добро, дразнещо е, като чувам какво може да направиш за два-три дни. Трудно ни е на нас, търсим слабости в противника, ние къде можем да подобрим нещата. Честни и приятелски отношения има в отбора", добави специалистът.

"Не съм свидетел няма как да говоря, хубаво е да не влизаме в тези интриги, те ще го изяснят това нещо, хубаво е да се гледа футболно на нещата", коментира той по повод създадената ситуация между вратаря Георги Петков и Кирил Десподов.

"Колкото повече такива изпълнения, толкова по-добре, тези положения галят окото, ако не се пробват такива положения, няма как да се случат", коментира той головете на Тодор Неделев от Ботев във вратата на Локомотив и на Мирослав Будинов от Септември във вратата на Левски.