Вицепрезидентът на Българския футболен съюз Йордан Лечков не скри, че чувства срам след последните 2 загуби, които допуснаха родните футболни национали. След 0:4 от Англия в евроквалификация и 1:3 от Ирландия в приятелски мач Лечков заяви, че вече не може да бъде оптимист относно шансовете ни за класиране на Евро 2020.

България се намира на дъното в своята квалификационна група А със само 2 точки на сметката си и без нито една победа. До края на цикъла остават 3 срещи, което означава, че Лигата на нациите си остава най-реалистичната ни опция за участие във финалите на Европейското първенство догодина.

„Мога да кажа, че с оглед на това, което така или иначе знаем – че Англия е силен отбор – радостно е, че поне във втория мач (срещу Ирландия – б.р.) се даде възможност на други футболисти, на които може да се разчита за в бъдеще”, заяви Лечков пред камерата на NOVA.

„Позитиви при всички положения трябва да бъдат извлечени. За голямо съжаление футболът е изравнен, никой не е за подценяване. Няма да се концентрираме върху другите резултати. И други отбори, по-слаби на вид, правят изненади и побеждават. На този етап резултатите, няма какво да се заблуждаваме, не са задоволителни.”

„Към днешна дата няма такова нещо като смяна на Балъков. Ние така го обявихме наскоро. Балъков беше напълно наясно с какво се захваща. Ситуацията е такава. Уволнение не би следвало да се коментира. Ако гледаме реално, ние – ръководство и треньори, трябва да се концентрираме. Трябва да се каже пак: с това качество разполагаме, това ни е нивото. Не би трябвало да се задоволяваме с това, но такива са фактите. Ако намерите по-добри момчета, ако ги посочите, ще ги изпробваме.”

„Балъков ми сподели, че не е доволен от влагането на тези, които влязоха срещу Ирландия в последната част от мача. Това са нормални разговори. Аз като ръководител имам своето виждане.”

„Треньорите си знаят – това им е професията. На футболистите – също. На тях им се заплаща да се представят, затова е нормално да бъдат критикувани. Ако трябва да бъда честен, за мен лично е срамно, че трябва да се борим за 4-5-о място. Това обаче е трезвата реалност към днешна дата. Остават мачове срещу Черна гора, Англия и Чехия. Няма да бъде никак лесно.”

„Няма как да стане от днес за утре. Казвал съм го. Футболистите се оформят в клубовете. Няма как да дойдат тук и за 5 дни Балъков да ги вкара във форма. Някои са контузени, други не играят, трети се притесняват. Съвсем скоро ще представим тази концепция, която Балъков предостави и на нас като ръководство. Не е приятно, дано не дълбаем още дъното надолу.”

„Бях изненадан приятно от един Георги Пашов. Трябва да се пробват нови играчи. Самата програма на квалификациите е такава, че няма как да се правят експерименти. Никак не е приятно, но сме наясно, че трябва да се мине през това нещо. А предстоят много тежки мачове.”

„Оставам оптимист, трябва да съм. В началото поставих задача за класиране, но сега вече няма откъде да намеря такъв оптимизъм”, завърши Лечков.