Вицепрезидентът на Българския футболен съюз  Йордан Лечков даде интервю", в което отново основна тема на разговор развитието на футбола у нас, слабите резултати на националния отбор и бъдещето на поста селекционер на "лъвовете". За Бнт Лечков разри, че следващия четвъртък (26 октомври) ще се проведе заседание на Изпълкома, на което ще бъде обсъдено дали да бъде назначен нов треньор начело на представителния ни тим, въпреки че бившият играч настоя вниманието да бъде насочено към футболистите.

"В четвъртък (26 октомври) в 12:00 ч. ще се проведе Изпълкома. Там ще се реши кой ще бъде селекционер. С тази задача е натоварен Георги Иванов, който води разговори за нов треньор, така че ви моля за малко търпение. За мен са важни футболистите, а не толкова треньора. Той трябва да има авторитет и добра визитка. Колко имена изхабихме заради слабата игра на футболистите? И Стоичков, и Пенев, и Хубчев, Мъри също беше селекционер. Играчите просто трябва да знаят, че когато дойдат в националния отбор трябва да се "сбият". Никого няма да караме насила да става треньор. Имахме и надежди за Кръстаич, но не се получиха нещата", започна Лечков.

Един от ръководните фактори в родния футбол коментира и темата с липсата на достатъчно добро развитие на младите български футболисти, от която страда и националният отбор.

"Трябва да се направи едно разграничение между професионален футбол и масов спорт. В България не е тайна, че имаме демографски проблем. Г-н Караиванов говори за натурализацията, а виждате, че дори във Франция, Германия и Швейцария имат повече натурализирани футболисти от нас. В България не можем да решим този проблем, защото не можем да кажем на частните клубове какво да правят. Те си следват тяхната политика и от това страда националния отбор, защото не се развиват достатъчно млади български момчета. Трябва да има по-голяма конкуренция. Трябва да си физически подготвен, за да бъдеш психически устойчив. Това липса на нашите футболисти", заяви един от героите от САЩ 1994.

"Преди 7-8 години гласувахме едно правило за младите футболисти и още на първия мач един от тях беше изваден в 10-ата минута. Това е въпрос на желание на клубовете, но това е действителността", продължи той.

В хода на разговора Йордан Лечков поднесе и своите извинения за изказването си през седмицата, когато сподели, че художествената гимнастика, волейболът и борбата също нямат резултати и уточни, че тези негови думи са плод на факта, че тези спортове получават държавно финансиране за разлика от футбола, което всъщност обяснява и защо към момента в България не може да се говори за строеж на нов национален стадион.

"Дадох пример, че другите спортове се финансират от държавата. За едните тя е майка, за футбола е мащеха. Ние сме най-голямата и същевременно най-независима и богата организация. Футболът се справя сам. Всички играчи, които идват в националния отбор са обгрижени и в по-голямата част от клубовете си получават заплатите навреме. Работата на централата е да контролира тези неща", каза вицепрезидентът.

"За какъв стадион да говорим, когато министърът каза, че нямаме пари за проектиране. Тук е ролята на държавата и не става въпрос за националния отбор, а за всички градове", допълни Лечков.

Накрая на интервюто бившият играч на Сливен, ЦСКА, Хамбургер, Марсилия и Бешикташ бе категоричен, че от съюза са "подредили къщичката на футбола" и не е тяхна задача да отговарят за начина, по който работят треньорите и собствениците в клубовете си.

"Ние сме подредили къщичката на футбола. Направихме и база. Нашата работа не е да седим по терените, това е задача на лицензираните треньори, на техническите директори и на собствениците на клубовете. Аз бих поел вина и да подам оставка, но кажете ми къде вие откривате моя или наша грешка? Разбирам го всичкото това недоволство. Аз винаги след мачовете заставам пред камерите и още преди 15 години казах, че нямаме достатъчно класа. Ако имаме силно вътрешно първенство, от кеото футболистите излизат и се реализират навън, тогава ще имаме и добър национален отбор", завърши Йордан Лечков.