33-годишният нападател Кайл Лафърти, който беше капитан на Северна Ирландия при поражението снощи с 1:2 от САЩ в контролна среща, смята за задължителна победата на своя тим над България, ако искат да затвърдят надеждите и претенциите си за място на Световното по футбол в Катар догодина.

Лафърти е известен с два периода в кариерата си с екипа на Глазгоу Рейнджърс, но в момента носи екипа на друг шотландски отбор- Килмарнък.

Антон Узунов
96 снимки

Без 10 титуляри тимът явно не представи очакваното си лице срещу сериозния отбор на САЩ, но Лафърти призна, че снощният мач е просто прелюдия към основното събитие в сряда вечерта, след като загубиха с 0:2 при гостуването на Италия в Парма миналия четвъртък.
Нападателят, който беше основен голмайстор на отбора в кампанията за място на Евро 2016, сега има по-второстепенна роля. Но от гледна точка на опита си смята, че отборът трябва да спечели всичките си домакинства, ако иска да се конкурира с италианци и швейцарци за първите две места.

Oще по темата:

Селекционерът на С. Ирландия: Не можем да сме без точки, трябва да бием България

"Отнася се особено за мача с България- отбор, поставен под нас в ранглистата на ФИФА, казва още таранът. Но предизвикателството идва и оттам, че една победа над българския отбор ще бъде първата постигната в рамките на 90 минути при националния треньор Йън Бараклъф. И в същото време те се стремят към първа победа от седем мача насам на "Уиндзър Парк".

"След като загубихме срещу Италия, положителното представяне беше през второто полувреме, така че всички ние сме развълнувани да излезем за мача с България. Очевидно мениджърът даде почивка на няколко играчи в мача със САЩ, за да им осигури свежест в краката за сряда.

Антон Узунов
38 снимки

"Не искам да оказвам натиск върху момчетата, но ако искаме да имаме думата в битките за място на Мондиала, това е мач, който трябва да спечелим. Ако се представим както в последните няколко мача, тогава ще се получи.
А самият той очаква и е наясно, че ще получи епизодична роля в мача в сряда. Въпреки че е вкарал три гола в последните си два мача за Килмарнък, той няма гол за страната си от ноември 2016-а. Срещу САЩ, когато изигра мач номер 81, той беше близо да прекъсне тази серия, но не успя да нанесе удар след подаването на Джордж Савил.

И националният селекционер трябва да даде шанс за доказване срещу България на Джош Магенис от Хъл Сити.

"Головете осигуряват още мачове, а като нападател те оценяват именно по тях. Джош много пъти е излизал във важна роля на сцената и е вкарвал. Ако аз съм на терена всеки мач и бележа, най-нормалното е да очаквам треньорът да ме пусне и за страната. Но в момента Джош бележи голове за клубния си отбор и националният отбор е длъжен да му представи същата роля, казва Лафърти за колегата си.

"За себе си мога да кажа, че имам едно усещане. И то е, че ще попадна в протокола от мача по-скоро рано, отколкото късно, обяснява опитният футболист.