Националният отбор на Азербайджан по футбол е вторият съперник на България в турнира FIFA Series в Баку, като мачът между двата отбора ще се играе на 25-и март на стадион "Тофик Бахрамов" в Баку. Преди това домакините ще посрещнат на същото място на 22-и непознатата селекция на Монголия.

Азербайджан в момента е без постоянен треньор след напускането на италианеца Джани де Биази, а отборът ще бъде воден от временния наставник Ариф Асадов. Той извика 24 футболисти, но халфът на Карабах (Агдам) Алексей Исаев беше изваден от отбора заради контузия късно снощи.

Домакините се притесняват, че не всички техни национали са в добра форма и имат нужната игрова практика. На първо място това се отнася за нападателите Муса Гурбанлъ, Рамил Шейдаев и Ренат Дадашов. И докато при Гурбанлъ е нормално, тъй като едва сега неговият Юргорден започна с официалните мачове, то другите двама в турските си клубове Коджаелиспор и Хатайспор или не могат да се адаптират, или пък трудно намират място в стартовите 11.

Неочаквано е попадането в отбора на халфа на украинския Полесие (Житомир) Емил Мустафаев. Той няколко пъти е канен, но явно очаквайки да бъде забелязан за тима на Украйна, е отказвал. Сега обаче е приел поканата на Aзербайджан

"Отсъствието от състава на Антон Кривоцюк - защитник на Теджон Ситизен в Корея, както и на нападателя на Динамо (Загреб) Махир Емрели се дължи на контузии. Говорих и с двамата. Що се отнася до новите лица, то това са Мустафаев, както и Вусал Исгандерли, който играе в Турция и отдавна не беше викан в националния отбор. Третият е Ръза Джафаров, вратар на Нефтчи", разказа за кадровите промени временният треньор.

Отлично впечатление прави Йозан-Джан Кьокчу, който се намира във формата на живота си за нидерландския втородивизионен ФК Айндховен. Там той играе като ляво или дясно крило и до момента е вкарал 10 попадения, като е добавил още 2 асистенции.

"Въпреки че резултатът не е много важен в приятелските мачове, ние излизаме във всеки мач за победа. Една от целите ни е да спечелим и двата мача и да вдигнем още повече морала на отбора. Ще се опитаме да постигнем успешни резултати в предстоящите срещи с Монголия и България", допълни Ариф Асадов.

Състав на Азербайджан за мачовете срещу Монголия и България:

Вратари: Шахрудин Магомедалиев (Адана Демирспор, Турция), Салахат Агаев (Сабаил), Ръза Джафаров (Нефтчи);

Защитници: Амин Сейдиев (Сабах), Бахлул Мустафазаде, Елвин Джафаргулиев, Торал Байрамов, Бадави Хусейнов (всички от Карабах), Гисмат Алиев (Зира), Рахил Мамедов (ЛКС Лодз, Полша), Бахтияр Хасанализаде (Тузласпор, Турция);

Полузащитници: Джошгун Диниев (Юмраниеспор, Турция), Еди Исрафилов, Емин Махмудов, Филип Озобич (всички от Нефтчи Баку), Елвин Джамалов (Сабах), Емил Мустафаев (Полесие Житомир, Украйна), Джейхун Нуриев (Зира);

Нападатели: Вусал Искендерли (Болуспор, Турция), Йозан-Джан Кьокчю (ФК Айндховен, Нидерландия), Муса Гурбанлъ (Юргорден, Швеция), Рамил Шейдаев (Коджаелиспор, Турция), Ренат Дадашов (Хатайспор, Турция)/ БТА