Националният селекционер на България Ивайло Петев заяви, че през изминалата една година не си е и помислял да абдикира от отговорността свързана с националния отбор. Той заяви, че остава на поста и ще се бори за добри резултати през следващите квалификации. Петев даде обширно интервю за Дарик радио, в което обобщи годината като национален селекционер.

„Ако можем да върнем времето назад, отново бих поел националния отбор. Той е нещо велико, така че това е голямо предизвикателство и чест за мен. Не бих се отказал от това, което направих. Оставам със сигурност национален селекционер. Борислав Михайлов го каза, същото мога да потвърдя и аз. Аз съм човек, който не се предава толкова лесно. И за момент не съм мислил да оставя всичко и да тръгна да се спасявам първи. Ще се борим до край с всички сили. Важното е да имаме по-силен шампионат и да играят повече български футболисти“, каза Петев.

„Трябва да гледаме по-позитивно на всичко случило се. Когато поех националния отбор, шансовете за класиране бяха много малки. С течение на мачовете имахме реален шанс за бараж. Рубиконът ни бе мачът с Норвегия, където не успяхме да вземем трите точки. Обяснението ми е следното – много малко играеха в клубовете, а тези, които играха не бяха във форма. След като губиш игрови ритъм, губиш и увереност в своите качества. Това бе причината да не сме убедителни срещу Норвегия. Към днешна дата с това разполагаме. Изиграхме много добър мач срещу Азербайджан, но след като не успяхме да се класираме, няма как да кажем, че годината е била успешна“, заяви още Петев.

Селекционерът коментира и ситуацията около прословутото подмладяване на националния тим. “Аз съм оптимист човек. Колкото и да ни е тежко, колкото и да нямаме силен шампионат, трябва да се справяме с това. Има нови хора в националния отбор, ще им се даде шанс и дано те да оправдаят доверието. Драстично подмладяване няма как да има. Ще има нови хора, но за мен е по-важно как тези хора могат да понесат натиска да излязат и да се борят за място със своите колеги, които са звезди в клубовете си и националния отбор“, допълни Петев.

Относно следващите квалификации треньорът заяви: „Много ще е трудно през следващите квалификации. Ние може да проверим докъде сме стигнали и доколко ни стигат силите. Квалификацията няма как да бъде отписана. Тя все още не е започнала, но като цяло ще е доста трудно. Ние ще се опитаме, когато има официална дата, да търсим контроли. Идеята ми е през февруари да направим една контролна среща. Защо да не го направим, но трябва да работим в синхрон с клубовете, за да си освободят футболистите, защото националния отбор е над всичко. Не мисля, че това ще бъде голям проблем за клубовете. Другите страни също го правят. Трябва да започнем да мислим по европейски“.

„Не мога да кажа, че някой футболист ме е разочаровал. Всеки, когото извиках, се стремеше да даде максимума. Колектив в националния отбор има. Доволен съм от всички лагери, които направихме. За Марселиньо е рано да се говори дали може да бъде повикан в националния отбор. Наблюдавам много мачове от нашето първенство. Дори от Б група. Няма футболисти, които да са зачеркнати в националния отбор. Вратите са отворени за всеки“, допълни още треньорът.

Ивайло Петев подкрепи правилото за задължителен футболист до 21 години като титуляр в А група. „Нашият шампионат трябва да стане по-силен. Аз съм застъпник на правилото за млади играчи в А група. Видяхте, че младежите се справят добре в квалификациите. Това правило трябва да е увеличено като бройка, за да имаме и силен национален отбор. По мое време в Лудогорец имаше 7-8 българи и пак постигнахме успехи. Трябва да се изтърпят младите футболисти. Как да продадем футболист в чужбина на 20-21 години, когато той не играе в клуба си. Новият формат не е лош за първенството ни. Надявам се нивото на футбола да е по-добре. В момента нивото на футбола е по-ниско в сравнение с шампионатите от преди 3-4 години. Знаете какви отбори имаше тогава и какви качествени мачове се играха“, допълни още Петев.