Националният отбор по футбол на България не успя да победи Република Ирландия в дебютния мач от надпреварата Лига на нациите, след като мачът завърши 1:1. Родните „лъвове” водеха в срещата до третата минута от добавеното време на срещата, когато Шейн Дъфи с глава от корнер изравни резултата в центъра на София. В 56-ата минута Божидар Краев даде аванс на българите след перфектен пас на Тодор Неделев, но с един от малкото си шансове островитяните спечелиха точка при визитата си в нашата столица. Селекционерът ни Георги Дерменджиев в последните минути направи принудителна смяна чрез Петър Занев, който се контузи, а на негово място влезе Пламен Гълъбов. Изключително лошо впечатление направи, че при постройката за гола на ирландците нашият национален отбор нямаше хора на двете гради на вратата на Георгиев, след което падна гола за гостите, а също така и Дъфи остана непокрит.

98 снимки

Георги Дерменджиев заложина Георги Георгиев на вратата, като четворката в отбрана пред него бе изградена от Страхил Попов, Занев, Кристиян Димитров и Антон Недялков. Краев, Неделев и Галин Иванов са тримата зад Спас Делев, които трябваше да тормозят отбраната на Ирландия. Опорни полузащитници за "лъвовете" излязоха Кристиян Малинов и Георги Костадинов.

В първия мач за новия ирландски селекционер Стивън Кени той избра схема 4-3-3. Напред в атака бяха бъдат О'Дауда, Айда и Конъли, а пред вратаря Рандолф в отбрана застанаха Енда Стивънс, Шейн Дъфи, който беше с лентата, Джон Игън и новият футболист на Тотнъм Хотспър - Мат Дохърти, който съвсем скоро отново ще трябва да идва до страната ни за визитата на Локомотив Пловдив в мача от Лига Европа.

След две минути игра Страхил Попов получи шанс да центрира необезпокоявано отдясно. Той намери в наказателното поле на островитяните Галин Иванов, който стреля от трудна позиция с глава, но Рандолф спаси топката, която излизаше аут. Постепенно гостите започнаха да владеят по-сериозно топката, а Адам Айда с гръб върна пред наказателното поле за Конър Хърихейн. Халфът на Астън Вила стреля с левия крак, но топката не намери очертанията на вратата, пазена от Георги Георгиев.

Натискът на Ирландия продължи, а Георги Георгиев комбинира с Кристиян Димитров. Защитникът на Хайдук Сплит направи груба грешка и подаде топката на Аарън Конъли. Той стреля с десния крак от малък ъгъл, ала ударът не накара Георгиев да прави спасяване - аут. В 21-ата пък Тодор Неделев стреля от средна дистанция с левия си крак, но за съжаление ударът не беше точен.

В 29-ата минута Неделев получи страхотен шанс да открие резултата. Звездата на Ботев получи дълъг диагонален пас отляво в наказателното поле на Ирландия. Дарън Рандолф излезе да парира плеймейкъра ни, който опита да прехвърли стража на Уест Хем Юнайтед, но ударът му беше прекалено силен и топката спря върху мрежата на Ирландия.

69 снимки

В 35-ата минута Антон Недялков изведе прекрасно Галин Иванов вляво зад отбраната на Ирландия. Играчът на ЦСКА 1948 обаче беше прекалено бавен в нападението си и Дарън Рандолф излезе и спря възможността на атакуващия футболист на новака в efbet Лига да отправи завършващ удар. Малко по-късно пък Спас Делев получи страхотен шанс. Играчът на Арда бе видян в наказателното поле на Ирландия, но загуби баланс на тялото си във възможно най-критичния момент и защитата на гостите изби топката, вместо да последва опасен удар от бившия футболист на ЦСКА и Лас Палмас.

Още със старта на втората част нашият отбор стартира активно с дълбока преса. Галин Иванов атакува вратата на Ирландия с удар зад дъгата, но шутът беше прекалено лек, за да затрудни Дарън Рандолф. Пет след началото на второто полувреме българите получиха право да изпълнят свободен удар. Логично, зад топката застана Тодор Неделев, който стреля от 25 метра с левия крак, но Рандолф се намеси спокойно.

Секунди по-късно централните ни бранители - Занев и Димитров, допуснаха неточност в комбинацията си, а Аарън Конъли открадна топката пред наказателното поле на "лъвовете". Той стреля, след като топката рикошира, но Георги Георгиев отби удара и опасността приключи. В 56-ата минута нашият национален тим откри резултата. Тодор Неделев изведе страхотно Божидар Краев между Ийгън и Дъфи, който бе в наказателното поле и с хладнокръвен удар от близо срещу Рандолф го преодоля и ни поведе – 1:0.

България - Ирландия

източник: Антон Узунов

Ирландия, логично, се активизира след допуснатия гол, а в 59-ата Конъли нахлу вляво на наказателното поле на нашия национален тим. Нападателят на Брайтън & Хоув Албиън центрира успоредно, но двама играчи на островитяните се разминаха с това да отправят удар. В 63-ата Джон Игън отправи мощен удар от сериозно разстояние, но Георги Георгиев улови.

В 79-ата минута Дерменджиев трябваше да направи принудителна промяна, след като капитанът Петър Занев се контузи след единоборство, а на негово място влезе съотборника му в ЦСКА - Пламен Гълъбов, който направи дебют за мъжкия тим. В 81-ата минута Георгиев подаде с дълга топка към Неделев. Той овладя класно и изведе страхотно Карагарен вдясно на наказателното поле на Ирландия. Ударът на играча на Локомотив Пловдив обаче беше много неточен, макар ситуацията да беше много добра за нашия отбор.

Три минути преди края на редовното време капитанът на Ирландия отправи удар с глава след корнер, но ударът му със сигурност не можеше да се окачестви като добър - аут. В третата минута от добавеното време отбраната на България се пропука неприятно, след което последва гол за Ирландия. Топката бе центрирана от корнер от резервата Роби Брейди, а капитанът Дъфи стреля с глава и намери вратата на нашия отбор, за да изравни - 1:1. 

Оттук-насетне за "лъвовете" предстои гостуване на Уелс от втория рунд, като дуелът в Кардиф е на 6-и септември от 16,00 часа българско време. В другия мач от срещата именно Уелс срази Финландия с минималното 1:0 при визитата в Хелзинки.


БЪЛГАРИЯ – ИРЛАНДИЯ 1:1

1:0 Божидар Краев (56)

1:1 Шейн Дъфи (90+3)

Стадион: „Васил Левски”, София

Съдия: Мануел Шютенгрубер, Австрия

БЪЛГАРИЯ (4-2-3-1): Георги Георгиев – Страхил Попов, Петър Занев /к/ (79' - Пламен Гълъбов), Кристиян Димитров, Антон Недялков – Кристиян Малинов, Георги Костадинов - Галин Иванов, Божидар Краев, Тодор Неделев (83' - Александър Цветков) - Спас Делев (76' - Бирсент Карагарен)

Резерви: Михайлов, Луков, Горанов, Сисиньо, Карабельов, Работов, Гълъбов, Карагарен, Иса, Илиев, Кръстев, Цветков

Селекционер: Георги Дерменджиев

ИРЛАНДИЯ (4-3-3): Дарън Ранфолд – Енда Стивънс   , Шейн Дъфи /к/, Джон Игън, Мат Дохърти - Джеймс МакКарти (70' - Роби Брейди), Джеф Хендрик, Конър Хърихейн - Калъм О’Дауда (74' - Калъм Робинсън) - Адам Айда (77' - Шейн Лонг), Аарън Конъли

Резерви: Травърс, Келехър, Коулман, Браун, Брейди, МакКлийн, Робинсън, Лонг, Магуайър, Артър, Ленихан, Молумби

Селекционер: ь