България и Азербайджан ще закрият първото издание на турнира FIFA Series с мач в понеделник на стадион "Тофик Бахрамов". Двата отбора спечелиха първите си срещи с по 1:0 – азерите над Монголия, а България над Танзания. На официалната пресконференция преди двубоя Илиан Илиев се опита да акцентира максимално върху концентрацията на отбора и връщането на самочувствието с добра игра и резултат в утрешния ден.

„Имаме още хора, с които да подсилим отбора. След тренировката ще преценяваме дали да се направят промени, но няма да бягаме много от предния състав. Но някои момчета, които нямат ритъм в мачовете, могат да имат натрупана умора“, обяви Илиев за стартовия състав.

„Със сигурност го казахме, че осъзнаваме, че след всеки мач искаме да имаме по-добро лице. С позитивните отзиви след Унгария и Сърбия, последва този мач. Но казах на футболистите, че срещнахме Танзания и това бе един противник, който може само да ни навреди. Знам, че футболистите ще подходят по различен начин, теренът ще е по-добър за нас и за противника. Но Азербайджан е отбор, който заслужава нашето уважение като качества. Основата им е от Карабах, който видяхте как се представи с Леверкузен. Трябва да сме фокусирани в мача. Липсваше ни доста самочувствие при притежание на топката. Може да си говорим много за причините, но утре трябва да подобрим държането на топката. Един отбор, който иска да постигне резултати, трябва да има топката.“

start-photo.bg
10 снимки

„Да не поглеждаме още преди мача да търсим негативи. Първото нещо е обстановката, която приближава до официалния мач – пресконференцията, стадиона. Ние щяхме да играем с тях независимо от турнира, а те са отбор, който като качество ни дава добър тест. Нашите футболисти показаха, че имат качества и това, което говорихме като дойдохме тук е да си върнем самочувствието. Това може да стане със сериозна игра срещу един добър противник. Те притежават играчи, които могат да играят добър футбол. И ако ние сме далеч от защитното си ниво, ще ни създадат проблеми. Но това е част от подготовката за Лигата на нациите. Сега ще сме заедно с футболистите. С една тренировка в София трудно ще ги променим и поради това ни трябват повече такива мачове за да израстваме като отбор“, завърши Илиан Илиев.

Ден преди мача на националния отбор срещу Азербайджан, наставникът на тима Илиан Илиев потвърди, че тимът е гледал мача на Азербайджан с Монголия, завършил 1:0. Първите въпроси бяха от местни журналисти. А интересното бе, че в един момент Илиан Илиев премина от български на английски и после обратно, за да отговори на въпросите.  

„Нямахме възможност да гледаме мача. После гледахме запис. Знаем как е завършил мачът, но Азербайджан са доминирали и са заслужавали да победят.“

Илиан Илиев бе попитан и за играча на Арда - Джелал Хюсеинов.

„Познаваме го от Арда. Много добър млад футболист. Мисля, че нашата лига ще му помогне да се развие и да стане по-добър. Сега знаем, че е при 21-годишните играчи и знаем, че е част от първия отбор“, заяви Илиев.

Местните журналисти обърнаха внимания и на факта, че Азербайджан няма победа над България, но в утрешния ден ще иска да промени това. Илиев обаче бе категоричен, че тези двубои са подготовка за бъдещите мачове.  

„Този турнир ще ни помогне да се подготвим за лигата на нациите. Азербайджан сме ги гледали, имаме информация ,направиха добри мачове, очаква ни труден мач. Но ние ще продължим всичко възможно да продължим тази традиция и да нямаме загуба“, заяви треньорът на националия отбор на България.

Със сигурност в предните срещи имаше позитиви. В предходния мач само резултатът и отделни моменти бяха близо до желаното от нас. Ние не искаме да говорим за загуби предварително, приемаме критиката, когато е позитивна и не искам да говорим дали ще получим напрежение от един негативен резултат“, добави Илиев.

Наставникът отправи и комплимент към работата на домакините.

„Организацията е перфектна тук и със сигурност тези условия, които ни предоставиха, е едно от нещата, заради които приехме да изиграем тук тези мачове“, завърши Илиев.