Селекционерът на България Ясен Петров беше гост в предаването „Домът на футбола” по DIEMA SPORT. Наставникът на „лъвовете” анализира изминалите три световни квалификации и призна, че е останал повече от доволен от колектива, който се е създал в съблекалнята на „трикольорите”.

"Емоциите са силни и не са отминали. Днес отново бяхме на футболна среща – ЦСКА срещу Лудогорец. Намръзнахме се добре. Мисля, че стана оспорван и добър двубой, въпреки тежкия терен. Тепърва има още много да обикаляме. Работата пред нас няма да свърши”, започна селекционерът.

„В рамките на шегата, да, четирима треньори бяхме и гледахме един българин, но за наша радост Турицов е момче, в което има бъдеще. Влязоха и Йомов, и Десподов, така че сме радостни, че те бяха едни от водещите по време на мача. Не искам да коментирам двубоя поради факта, че не искам да вземам страна. Стана интересен мач. И двата отбора имаха шансове, двуостър мач, в който при 1:0 ЦСКА можеше да завърши мача, но класата на Лудогорец ги върна. Ще го гледаме и в Разград”, коментира Петров.

„Ние не сме запалили искрата още. Някаква дребна светлинка. В последния двубой с вкарването на повече млади момчета. Любо се е доказал и ще свърши работа в ЦСКА”.

„Убеден съм, че Любо си е поставил високи цели и ще ги гони докрай. На нас  ни липсва някой да подгони Лудогорец, защото те са хегемон. На тях също им липсва конкуренцията. Дано да се появи, защото ще е добра за всички отбори. За ЦСКА и нашите грандове – няма какво да коментираме. Много мачове има до края. Естествено, че с Любо Пенев ще е по-различно. ЦСКА заложи на българин, който е един от най-доказаните.

„Не съм си починал още. Ние направихме анализ и нямаме ход, който да няма логика. Минахме през 12 минути, които няма да ги забравя. Оттам-нататък всичко, което предприехме, имаше логика. Изкарахме си поуки. Трябва да продължим напред и да развиваме този отбор. Най-важното е, колкото и някой да си мислят, че колективът е ето така, то той е много ценен. Имахме три дни да съберем отбора и после влязохме в шест дни да ръководим отбора. Използвахме максимума в нашия отбор, а само Иван Караджов не взе участие, но той взе, че през цялото време вдигаше духа на колектива. Най-хубавото нещо е, че дните, в които бяхме заедно, атмосферата беше прекрасна. Явно трябва да мине през този път. 10 дебютанта, повечето от тях млади хора. Важно е всеки да се раздава до самия край. Ние нямаме индивидуалности, които да са във водещи отбори в Европа и е нужен този колектив. Трябва да направим сплав от опитни и млади момчета. Както днес, Иван Турицов, дай Боже играе редовно. Всеки, който иска да се развива, вратата за националния е отворена”, продължи Ясен Петров.

„В началото с Швейцария си помислих, че има още 78 минути. Всичко е математика. Това беше кошмарно начало, но съумяхме да се справим с тази ситуация. Пожелахме си в малкото дни да имаме късмет. Ние имахме, че оттам-нататък мачът не се разви по по-драматичен начин. Наясно сме с реалността. Швейцария и Италия са два много силни отбора. Първите се разбират без да се гледат. Италия дойде с 37 човека общо. Не коментирам там съдийските решения, тъй като всеки може да ги интерпретира по различен начин. Не стояхме зле на терена. В трите двубоя играхме с трима централни защитника, в три различни схеми. Всеки мисли, че едва ли не в Белфаст трябва да отидем и да победим, но Северна Ирландия са повече от 20 места пред нас в класирането. 2016-а отпаднаха на Европейското. Отбор, който дълги години се гради. Колкото и да звучи странно, трябва ни време. То ни притиска. Имаме възможност да изиграем контролни срещи да дадем възможност на нови лица. Максимално добър начин е нужно да използваме контролите и времето, което сме заедно, защото в България нямаш време да тренираш и трябва бързо да стиковаме един боеспособен тим. Аз съм казал, че искам да играем със силни противници. Така се гради добър отбор. Ние не се страхуваме”.

„Да, с Швейцария началото беше торнадо. На почивката говорихме много спокойно. Нямаше драми. Казахме си, че трябва да си спомним това, което сме говорили в последните три дни. В крайна сметка ние не трябва да се излагаме през второто полувреме и да положим повече усилия. Разбрахме се с момчетата. Много хора си мислят, че Швейцария са спрели. Аз бях на линията, а техният треньор ги подканяше за още. Съумяхме да върнем един гол, имахме шанс за втори и щеше да стане интересно, но от този двубой резултатът е много болезнен. Още с тия 12 минути в началото. След Италия трябваше да пътуваме 3 часа със самолет. Много интензвина програма, която ни прати в дълбокото. Тази точица, колкото и хората да я умаловажават хората, е една малка искрица. Играхме с различни състави, особено в защита на вратата. Влязоха млади момчета, които бяха подкрепяни от опитните хора. Това, което се случи зад гърба ми, виждах, че съумяхме да направим група и това ми дава надежда. Не сме спрели да обикаляме и днес бяхме на пост, който е много проблематичен – десния бек, гледахме Турицов. Във водещите отбори знаем, че целите са различни, взети са много чужденци. По-малко българи играят, има такива, където играят повече нашенци. Дано играят повече, защото само с мачове могат да се развият. Взели сме почти всички, които играят", сподели вижданията си Ясен Петров.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.