Бившият треньор на футболните ни национали - Петър Хубчев, разкри подробности за работата си като селекционер и коментира състоянието, в което се намира националната ни гарнитура в момента. 

"Никога финансите не са били на първо място. Темите за България и Левски са свързани. Тук ще кажа съвсем малко. Когато Йордан Лечков ми се обади да ме покани в националния отбор и аз отидох с моите хора, Боби Михайлов ни извика първо в неговата къща. Там сподели, че някои треньори ползват националния като трамплин, за да направят други трансфери. Аз тогава казах, че ние няма да си тръгнем, освен ако не ни изгони Боби Михайлов. За да тръгна да водя разговори с друг клуб, значи Боби Михайлов е знаел. Павел Колев ме потърси и аз му казах: "Павка, съгласявам се на този разговор, само ако Боби Михайлов е съгласен". Никога не съм тръгвал да разговарям с някой извън националния, ако Боби не е знаел", призна Хубчев пред "Код Спорт". 

"Колкото и да се тръби от ръководни хора, аз смятам, че все още доста хора си позволяват да се бъркат в работата на треньора. По различни начини, било то чрез обаждания, било то по-брутално. Медиите са другия начин да се казва кой е повикан, защо не е повикан. Големите причини са съвсем други." 

17 снимки

"Коментарите бяха, че използваме защитна тактика. Елементарно е да се провери как може с такава тактика да вземеш купа, да станеш втори, да вземеш суперкупа. Аз знам от кой президент идва това. Във футбола можеш да гледаш как тренира Реал, Барселона, да си уредиш разговори с треньорите на тези отбори. Това не ти дава гаранция, че като се върнеш, ще превърнеш твоя отбор в такъв. Много е важно да се разбираш с футболистите." 

"Много е модерно да подмладяваме отборите и да правим добър колектив. Съгласен съм, но това не е най-важното. Бих казал, че уважението между футболистите е по-напред. Ако в даден клуб има политика и се търсят цели след 2,3, 5 години, съм съгласен. Но не мисля, че национален отбор трябва да бъде подмладяван. Там трябва да играят най-добрите в момента. Всяка година се играят квалификации, нали? Непрекъснато има мачове. Закъде се подмладяваме? Ние трябва да пропуснем поне две такива квалификации, че да подмладим." 

"Не е комфортно. Няма треньор, който да не е изпадал в такова състояние - да се наредят няколко загуби. Аз се поставих на мястото на Ясен Петров. Беше чисто момче и искаше да раздвижи нещата. " 

"Аз съм видял много програми през годините, взети от Аякс, Испания, Швейцария, Германия. Последното нещо, което беше перфектно направено от БФС, беше програма от Аякс. Направиха я и я разпространиха чрез медиите, достъпна за всеки клуб. По това време бях в националния и се поинтересувах колко отбора са посегнали да видят програмата. Няма да казвам дори процента, беше много малък. Тя сама по себе си няма да промени нищо обаче, защото те са съобразени със страните, откъдето произлизат. Почти е невъзможно да сработи при нас. Децата не могат така да живеят, да се хранят. Това не ни върши работа. Каква програма имаше преди 40 години? Програмата беше улицата и много тренировки", допълни треньорът. 

Какво разкри Хубчев за престоя си в Левски вижте ТУК!