Националният селекционер на България по футбол Петър Хубчев коментира голямата си цел преди началото на новосформирания турнир на УЕФА Лига на нациите. Преди двубоите срещу Словения и Норвегия от дивизия C треньорът беше категоричен, че няма да позволи на играчите да подценят дори една тренировка.

Хубчев категорично отказа да даде каквито и да е гаранции за класиране на Европейското първенство през 2020 година, но беше пределно ясен, че никой няма да пренебрегне възможността да постигане на такова чрез Лигата на нациите.

„Футболистите, които трябваше да играят, са тук. Има няколко момчета, които трябва да играят днес. Утре в 13,30 часа трябва да кацне последният човек. Всички са здрави, има няколко с болежки, каквито винаги има във футбола. Засега не знам да има нещо по-сериозно. Ясно ми е, че оценката за един треньор идва от резултатите, каквото да си говорим за подмладяване и т.н. Убедени сме, че тези шест мача ще ги приемем абсолютно сериозно, повече от 100%” , коментира наставникът.

Петър Хубчев

източник: LAP.bg

„Аз не мога да си представя, че във времената, в които живеем, че мач, който е на националния отбор, дори приятелски, може да се възприеме несериозно. Имали сме проблеми, но сме работили в тази насока. Няма как мач на националния отбор да бъде приет несериозно. Нарочно сме извикали такива момчета. Да, ще има въпроси защо е избран този или онзи. Извикали сме хора, благодарение на чиито качества ще опитаме да сглобим един отбор. Става дума за по-голяма борба, по-голяма ангажираност, по-голямо себераздаване, повече единоборства и така нататък. С тези качества сме доказали, че с тези качества можем да имаме успехи срещу по-„футболни” отбори. Затова ще разчитаме на такива хора”, добави Хубчев.

„Моята лична мотивация е да обиграем един много боеви отбор. В никакъв случай няма да позволим да се подцени дори една тренировка на националния отбор. Нямам търпение да се съберем всички и да им го кажа лично. Ако някой има проблем с това, ако не смята, че има тези качества, нека ми го каже и да сме наясно.”

„Фактът, че има 11 нови момчета, е показателен. Ние опитваме, преследвайки нашата цел, да вкараме много млади момчета. Казвал съм и преди, че гледаме момчета дори от 17-годишните. Гледаме мачове на отбори, в които преобладават българите. Считам, че има достатъчно талантливи момчета, млади, които могат да се развият и да помогнат.”

„Беше много трудно и все още е трудно при избора. Във водещите отбори преобладават чужденците. Правилникът го позволява и хората го правят. Ние не сме съдници, че да съдим този или онзи. Има още няколко момчета, които гледаме. Колебаехме се за два-три поста. Избрали сме към момента най-добре подготвените.”

Петър Хубчев

източник: LAP.bg

Има ли фаворит в нашата група 3 от дивизия С, където се намираме в компанията на Словения, Норвегия и Кипър?

„Вярвам най-вече на нашия си отбор, на нашите си момчета. Според мен обаче в групата ни няма изявен фаворит”, отговори Хубчев.

„Изгледахме много интересни мачове, страшно интересни двубои от първенството. То си върви по доста любопитен начин. Ако погледнем класирането, се вижда, че е точно така. Не са чакали 2, 3, 4 или 6 мача отборите, че да влязат в ритъм. Още от самото начало почнаха. Дано продължават така.”

„Имаме нашите идеи, за да извикаме точно тези момчета. Нека тактическите въпроси ги коментирам само с футболистите в тренировките. Със сигурност всеки от вас може да има по-различен списък от нашия. Вие имате право да критикувате или да си дадете мнението. Не ни карайте да си дадем мотивите защо сме посочили конкретния човек. Това е решението и толкова.”

„Левон Апкарян наблюдава Словения, а Георги Донков – Норвегия. Беше ни осигурена възможност. Имаме нашите наблюдения и виждания. Те могат по-добре да кажат какво са видели.”

„Разчитаме на отбора. Няма човек от тези 23-има повикани, за когото да кажем, че той ще ни реши мача, че трябва всички топки на него да се подават и той да ги отиграва. Няма такъв човек – в очите ви гледам и ви го казвам. Можем да имаме успех само ако сме един отбор. Нито Ивелин Попов, нито Кирил Десподов, нито който и да е друг от повиканите може да бъде този човек. Подобен извод може да се направи и от приключилото Световно първенство. Нито Роналдо, нито Меси са станали по-слаби футболисти, дори напротив, но не успяха да решат проблемите на своите си отбори. От друга страна, при Хърватия отборното ниво е по-високо. Сега няма такъв човек, който да носи националния отбор, както се тиражираше преди години с 2-3 имена.”

„Младите момчета, които сме повикали, очевидно са направи някаква крачка напред в развитието си. Ако обаче се задоволяват с това, значи това им е последната повиквателна.”

„Футболистите сме понякога и големи артисти – опитваме да заблуждаваме треньори, ръководители и журналисти. И ние сме го правили преди. Ако тези момчета са ме заблуждавали… Мисля, че в голяма степен ние като екип сме успели да ги убедим в нашето гледище. В процент да не говоря, но мисля, че нещата се получават. Естествено, има и един много малък процент, който идва от майсторството. Аз лично смятам, че тези момчета са убедени. Гаранция няма да дам нито на вас, нито на президента на БФС, че ще се класираме на Европейското. Ние сме тук за надграждане. Ако не можем поне на един футболист да променим мисленето, по-добре да не излизаме.”

„Искаме да използваме мачовете от този турнир, защото и той дава шанс за класиране на Европейското, но и също, за да обиграем един боеви отбор. Никога няма да бъдем отбор в тактическо или техническо отношение на 100 процента от това, което аз искам, но искам да се положат усилия.”

„Мисля, че ние няма да позволим да мислим за тези мачове само като контролни срещи. Аз съм много доволен, че те са в такъв период – всеки месец по 2 мача. Дава ми надежда, че можем да влезем в ритъм и да направим отбора по-добър. Няма да подценим точките и възможността да се класираме напред, бъдете сигурни в това. Ще го предадем и на футболистите.”

 „Предпочитам да не гледаме назад. Гледахме назад вече 20 и колко години от 1994-а. За нас имаме някакви изводи, да, но не трябва да се връщаме много назад в отминалите квалификации. Някои ги определиха като неуспешни, като стари слабости, като ново начало… Истината е, че има от всичко по нещо. Този въпрос е свързан и с това как да върнем хората на стадиона. Нито клиповете, които правим, нито лозунгите, които ще вдигнем, биха били някаква мотивация за феновете. Единственото е това нещо: отборът да бъде по-боеви, повече отбор. Единствено първият ни мач срещу Беларус тук беше пред 200-300 души. После постепенно ставаха повече.”

„Представянето на Швеция и Франция на Световното? Знам какво се опитвате да направите, защото, видите ли, тези са били отбори от нашата квалификационна група. Така можете да вдигате егото или да гъделичкате други хора, не и тези, които сме седнали тук. Това няма да промени нашето мислене”, завърши Хубчев.