Заместник-изпълнителният директор на Българския футболен съюз Христо Запрянов в последните дни прави всичко възможно, за да нормализира обстановката около провеждането на европейската квалификация България - Унгария в група G. Според спуснато от УЕФА становище, мачът трябва да се играе в Пловдив без публика заради опасност от ескалация на напрежението.

Строителят на стадион "Христо Ботев" в Пловдив Илиян Филипов още вчера влезе в полемика с българския футболен съюз, а два негови поста в социалната мрежа фейсбук още повече вдигнаха градуса на напрежението. Днес той говори в интервю по БНТ. БТА се свърза със Запрянов за отговор по темата. Той подчерта, че последствията за целия български футбол могат да бъдат много по-големи, отколкото си представя някой и много хора ще загубят на всякакво ниво.

Г-н Запрянов, националната телевизия излъчи запис от разговора Ви с Илиян Филипов, от който става ясно, че няма заплахи за лицензи, както твърдеше той. Ще искате ли извинение от него?

Защо да му искам извинение? Неговото извинение няма да върне съня на децата ми, нито пък ще анулира десетките заплахи, които получих в последното денонощие. За съжаление в България е така – някой казва нещо, то се приема за чиста монета, и всички скачат. С конкретния господин ще се видим в съда – той много добре осъзнава, че внушенията и клеветите му са некоректни, но ако трябва да се извинява, трябва да се извини на целия български футбол. Сами разбирате, че сме изправени пред прецедент – националният отбор на някоя страна да не играе мача си заради становището на строител. Наясно ли е той, наясно ли са хората, които са го подбудили, за потенциалните щети от тази позиция? Не говоря за репутационното петно върху България като държава – тук няма значение българският футболен съюз, или който и да е друг. Заради упорството и лъжите на един човек цялата българска държава е заплашена от огромни, повтарям – огромни загуби. Ако той е готов да поеме отговорността и да плати цената за това – супер. Нека лежи на неговата съвест. Защото всички лъжи, които изговори, включително преди пускането на записа – че съм заплашвал с отнемане на лиценз, че съм споменавал мачове в Стара Загора, Кърджали, Козлодуй, Казанлък или Силистра – всичко се чу. Това просто не е вярно. Думата „лиценз“ в нашия разговор не присъства. Затова и уважаемият господин, към когото се отнесох почтително, както съм възпитан, просто манипулира – и това лъсна. Въпросът ми беше как така според него мач на националния отбор без публика е рисков, а останалите мачове на строителните площадки в Пловдив не са…

В крайна сметка ще има ли мач на стадион "Христо Ботев" в Пловдив?

Ако няма мач на "Колежа", значи няма да има мач. Чисто и просто. Всички се запознаха със становищата на СДВР и УЕФА, заради които мачът е изместен в Пловдив. Внушенията, че българският футболен съюз от страх или нещо друго е преместил мача са не просто некоректни, а са крайно деструктивни за футбола ни и за държавата ни. Поставяме институции и личности над футбола, а това е недопустимо! Цялата администрация, всички оперативни лица зад националния отбор – Георги Иванов, аз, още четири-пет души, работим ежесекундно за това мачът да се състои, защото хората явно не си дават сметка какви могат да бъдат последствията. Последствията са за цялата българска футболна система. Десетки хиляди хора могат да останат без работа заради инат. Дано онези, които искат да саботират мача, да са наясно с това.

Защо според Вас се стигна до тази патова ситуация?

Ясно е, че напрежение има. Също толкова ясно е, че има група хора, която използва всеки удобен момент, за да прокара тезите, политиките и целите си – без значение дали от това ще пострада българският национален отбор, българският футбол. Използвам случая да отправя поздрав към перхидролените глашатаи, които вече доказано са също толкова компетентни, колкото покойното ми куче, лека му пръст. Нека бъдат наясно, че всичко това лежи на тяхната съвест, а не на хората, които отговорно и съвестно се стараят да направят така, че институцията български национален отбор да не потъне в нищото. 

Последно – какво може да стори българският футболен съюз, за да може в четвъртък да има мач?

Всичко, което правим и сме направили, включително желанието ми да получа становище от г-н Филипов, е с цел мач да има. Топката е в полето на пловдивската община – и отново ги призовавам да проявят здрав разум. Тук залогът не е Христо Запрянов, строителят на стадиона или някоя конкретна личност – тук залогът е българският футбол и българският национален отбор. Силно се надявам в утрешния ден да получим подпис от кмета г-н Димитров, защото в противен случай последствията за цялата ни страна ще бъдат пагубни.