Техническият директор на БФС Георги Иванов е оптимист за бъдещето на родния футбол. Гонзо отговаря за всички национални тимове на "трикольорите", а във вторник бе пряк свидетел на класирането на юношите до 17 години за Евро 2022. Тимът, воден от селекционера Йордан Петков, зае второто място в група с Португалия, Ейре и Финландия след 4 спечелени точки. И късметът удари рамо на България, след като за финалите се класират 7 от най-добрите 8, заели второто място. Нашите имаха напълно равни показатели с Люксембург и останаха да се гледат жълтите картони, където "трикольорите" имаха с един по-малко.

„Това е голям успех за България, за тези момчета и за треньорите - обясни Иванов пред "Труд" от Португалия". -  Нашият тим се показа като добър колектив и добри футболисти.  Чета, че някои хора казват, че било късмет, но много пъти късметът е със силните. Тези момчета и техните треньори доказаха, че са силни."

А Гонзо предпочете да пътува с юношите до 17 години за Португалия, вместо да бъде с първия тим в Катар за контролите, или с младежите в Уелс: "България трябва да обърне внимание на възрастите 15, 17, 19 години -  това ще бъде следващото поколение, което ще върне България на футболната карта. Всички усилия са насочени натам. Националният тим има изграден отбор, а за нас е важно сега да изградим младите играчи като личности, със самочувствие, увереност и необходимите качества. Да не се притесняват да играят с който и да било, както бе в случая. Благодарни сме на клубовете, които са подготвили добра генерация, положили са условия.“

На въпрос дали тези играчи ще съумеят да направят прехода към мъжкия футбол, Иванов поясни: „Затова трябва да бързаме бавно. Много пъти да избързаш е толкова пагубно, колкото и да закъснееш. Трябва да намерим баланса. Клубните треньори да не бързат да ги натоварват с големи очаквания и излишно напрежение. Талантът си има своите етапи на развитие. Няма да е добре, ако някой натегне прожината, както се казва.

"Това, което видях, е изключителна дисциплина. Има голямо уважение между футболисти и треньори. Това са предпостави за сериозни неща. Надявам се футболистите да бъдат здрави за европейското първенство, за да покажат възможностите на голямата сцена. Това е голямо признание и за клубовете. Слушаме как юношеският футбол няма успехи, но показахме, че такива има. В крайна сметка да се класираш сред топ 16 е сериозен успех. Трябва да си черноглед, за да не видиш, че сме постигнали нещо значимо. Смятам, че България има добро бъдеще с тези млади футболисти. Като всяко нещо трябва време, цвете да посадиш, трябва да чакаш. Тези момчета на 17 години, независимо, че са постигнали голям успех, трябва да продължим да ги развиваме и да работим с тях."