Техническият директор на БФС - Георги Иванов - Гонзо, говори пред Gong.bg часове след класирането на юношеския национален отбор до 17 години на предстоящото Европейско първенство в Израел през месец май, както и големият триумф за малките "лъвчета". Гонзо анализира какви са неговите идеи и амбиции за развитие на по-младите футболисти у нас, като в най-скоро следва да се предприемат и действия по този казус.

"За мен това е много значим успех, тъй като тези 17-годишни момчета не са "отворени" като футболисти, но показват сериозно израстване. Трябва да се концентрираме именно към тези формации, за да имаме силни футболисти, които националният отбор на България да има бъдеще с тях", започна Гонзо пред нашата медия.

"Това, което видях срещу Португалия, ни показва, че много трябва да работим в много компоненти. Това са деца на 17 години, които бяха изградени и готови футболисти. Готов, изграден състав, който играе на висока скорост с много силни технически характеристики. Това ми демонстрира, че има още върху, което да надграждаме и развиваме. Ще направимв сичко възможно наборите, които са 17, 18, 19-годишни да подобряват всекидневно нивото си, което те имат и да се противопоставят все по-добре на такъв вид съперници".
"В момента разработваме програма, с която ще развиваме нашите футболисти пълноценно. Работим по тяхното изграждане с психолози, диетолози, кондиционни треньори, за да може тези млади таланти да се развиват по най-правилния начин и да чакаме добро бъдеще за родния футбол. В тези три мача видях, че в близките години тази формация ще постига добри резултати със силни игри", коментира още бившият футболист на Левски.

Драган Иванов, Gong.bg
66 снимки

"При юношите ни видях един отбор с чудесни взаимоотношения между играчи, треньори и целия екип. Състезатели с дисциплина, както на терена така и извън него. Изключително сериозни момчета, които за мен са деца, но те показват, че те вече са израснали и спокойно могат да се наричат мъже. Поздравявам Йордан Петков и цялото треньорско ръководство за работата, която са свършили."

Драган Иванов, Gong.bg
21 снимки

"Разбира се, че има амбиции към този национален отбор. Благодаря на клубовете, които са изградили тези играчи, показват, че се работи правилно. Вижда се, че тези деца се развиват по правилен начин. Това, което очаквам е те да продължат до началото на Евро 2022, което започва на 16-и май,  да бъдат в най-добра форма. Мога да кажа, че треньорите и отборът имат страхотен потенциал и се надявам всички да са здрави, за да могат да повторят успехите, които постигнаха досега. За да отстраниш Сърбия, Хърватия и да се класираш на Европейско след група с Ирландия, Португалия и Финландия - това не са случайни резултати. Чета някои журналисти, че било случайност, че било само с един картон... Късметът е със силният винаги, само слабите се оправдават с липса на късмет".

"Гледах 20 минути от първия мач на мъжкия национален отбор с Катар. Там сме взели решения с треньорското ръководство да направим подмладяването, което вече е факт. Смятам, че ще влязат още млади момчета и се надявам до 1-2 години да имаме сериозен национален отбор, с който да се гордее. Добро впечатление ми направиха младежите на България, които се противопоставиха по най-добрия начин на Нидерландия. Поздарвявам Александър Димитров за работата, която върши. Юношите на 19 години също със селекционер Ангел Стойков победиха на два пъти Черна гора и мога да твърдя, че България я очаква много добро бъдеще във футбола напук на всички, които казват, че в ДЮШ не се работи добре и няма играчи, които да изграждаме. Апелът ми към собствениците клубовете е да налагат млади българи и тези млади футболисти да се изявяват, защото те ще бъдат следващите футболисти на отборите си в предстоящите няколко години", акцентира още Георги Иванов.