Георги Аспарухов е една от най-големите футболни легенди в България и икона на столичния клуб Левски. Той е известен със своите изключителни умения за отбелязване на голове и техническа интелигентност, с които въодушевява феновете по трибунте във всеки един мач. Неговият талант и кариера служат като вдъхновение за филма „Гунди – Легенда за любовта“, който ще излезе по кината по-късно през октомври.

Въпреки че трагично загубва живота си на само 28 години, Аспарухов остава в историята като участник в три световни първенства – Чили 1962, Англия 1966 и Мексико 1970, където отбелязва първия гол за България на световни финали. Този исторически момент се случва през 1962-а година в Чили, където Гунди вкарва при поражението с 1:6 от Унгария. Освен това, на само 19 години и 30 дни, той става най-младият футболист, представил България на Световно първенство.

През Световното в Англия през 1966-а година Аспарухов играе в три мача и отбелязва един гол. Въпреки че отново е при загуба от Унгария, унгарците показват голямо уважение към него. Тогава великият Флориан Алберт, който само година по-късно ще спечели „Златната топка“, е на корицата на мартенския брой на списанието „Лабдаругаш“. В ръцете си голмайсторът на Ференцварош държи снимките на трите „аса“, срещу които ще трябва да се изправи няколко месеца по-късно – Пеле (Бразилия), Еузебио (Португалия) и Гунди (България).

В последното си участие на Световното първенство в Мексико през 1970-а година, той участва в три мача, без да успее да вкара попадение. Въпреки това, от общо 19 гола за националния отбор, 12 са свързани с участията му на световни финали, включително 10 в квалификационни мачове и 2 на самите първенства.

Иначе, Аспарухов дебютира за националния отбор на 6 май 1962-а година срещу Австрия във Виена. През своята кариера той играе общо в 49 мача, като отбелязва 18 гола. Особено запомнящ се е неговият гол на стадион „Уембли“ през 1968 г., където с умел дрибъл преодолява три английски бранителя и реализира във вратата, ставайки един от малкото българи, отбелязали на Великобритания на този легендарен стадион.

„Гунди – Легенда за любовта“ тръгва по кината на 18 октомври, продуценти са Иван Христов и Андрей Арнаудов от „Междинна станция“, а Нова броудкастинг груп са ексклузивен медиен партньор.