България U19 победи с 1:0 Азербайджан U19 в квалификация за Евро 2023 в Малта. Гола вкара Антоан Стоянов от дузпа в добавеното време на мача. Страхотен мач на вратата изигра капитанът на "лъвчетата" Пламен Андреев, който на четири пъти отчая азерите с великолепни намеси.  Двубоят, който се игра в Албена, бе изгледан от техническия директор на БФС - Георги Иванов-Гонзо. В другата среща от нашата група Люксембург и Турция завършиха 4:4.

На 24 септември (събота) от 17:00 ч. е вторият мач в групата с Люксембург отново в Албена, а на 27 септември от 17:00 ч. е последният двубой срещу Турция на ст. „Спартак“ във Варна. Първите два отбора от всяка от 13-те квалификационни групи, както и третият с най-добри показатели от всички групи, ще се класират за Елитния кръг, който ще се състои през пролетта на 2023 г.

Антон Узунов
90 снимки

"Лъвчетата" влязоха по-уверени в мача и още в първите минути притиснаха съперника си в тяхната половина. В 5-ата минута отлична атака на българския тим завърши с точен удар на Антоан Стоянов, но вратарят на Азербайджан Хасанов се разтегна и спаси. Гостите пък се опитваха да атакуват с прехвърлящи подавания зад нашата отбрана, но те не затрудниха защитата и вратаря Пламен Андреев. Индивидуален пробив на Борислав Рупанов в 27-ата минута затрудни азерите, но с общи усилия успяха да изчистят топката далеч от своята врата.  

Добра възможност пред тима на Ангел Стойков се откри в 34-ата минута. Борислав Рупанов изведе Валентин Петров на стрелкова позиция, но ударът му бе твърде слаб и не затрудни Хасанов. В следващата минута се наложи и на Пламен Андреев да се намесва след шут на Ахундзадзе от границата на наказателното поле.

Три минути преди почивка Азербайджан спечели пряк свободен удар пред наказателното поле, от който Сафаров технично прехвърли стената и само отличната реакция на Андреев запази вратата на суха. В добавеното време на първата част отново българския страж имаше ключова намеса, след като централните бранители позволиха на Ахундзадзе да нанесе опасен удар.

България U19 - Азербайджан U19

източник: Антон Узунов

На почивката селекционерът Ангел Стойков направи две промени в състава - Рупанов и Валентин Петров отстъпиха местата си на Мирослав Маринов и Асен Митков. Второто полувреме започна с хубава атака на Красиан Колев, който показа техника в наказателното поле, но ударът му бе блокиран от защитник. Късметът покри българите в 60-ата минута, когато Гулиев изведе отлично Сафаров в наказателното поле. Ударът му обаче мина покрай вратата. 

Чудесен шанс да открият резултата имаха "лъвчетата" в 74-ата минута с участието на две от резервите. Хаджа центрира отдясно в наказателното поле, където Митков скочи най-високо, но ударът му с глава не намери целта. Две минути след това останаха съмнения за дузпа, след като Маринов бе препънат от Каримов. При една контраатака в 81-ата минута за пореден път Андреев бе последна преграда пред българската врата. С крак той изби в корнер удар на откъсналия се Сафаров. 

Драмата настъпи в добавеното време на срещата. Вклиючилият се в атака защитник Тодор Павлов бе ударен от Сафаров в наказателното поле при едно центриране и реферът бе категоричен - дузпа за България. Зад бялата точка застана халфът на Левски - Антоан Стоянов и с майсторско изпълнение не остави шансове на Хасанов и така донесе огромна радост и три точки на старта на квалификациите за Евро 2023.


България U19 - Азербайджан U19 1:0

1:0 Антоан Стоянов (90+2)

България U19: 12. Пламен Андреев /к/, 21. Николай Желязков (66 - 2. Росен Божинов), 6. Мартин Георгиев, 4. Росен Маринов, 3. Тодор Павлов, 5. Валентин Петров (46 - 8. Асен Митков), 22. Антоан Стоянов, 16. Димитър Иванов (66 - 20. Неджиб Хаджа), 10. Красиан Колев (88 - 17. Павел Жабов), 7. Николай Златев, 11. Борислав Рупанов (46 - 15. Мирослав Маринов)

Селекционер: Ангел Стойков

Азербайджан U19: 12. Хасанов, 23. Агайев, 4. Рустамов, 5. Рамазанов, 19. Абасов, 8. Шанияров, 17. Адилханов, 6. Сюлеймали (63 - 15. Каримов), 21. Сафаров, 11. Гулиев /к/ (63 - 13. Хаджиев), 10. Ахундзадзе

Селекционер: Милош Велебит