Помощниците на селекционера на българския национален отбор Петър Хубчев - Левон Апкарян и Георги Донков са оптимистично настроени що се отнася до бъдещето на тима. Двамата асистенти споделиха подробности за работата си с Хубчев, подбора на футболисти и работата на детско-юношеските школи в интервю за предаването "Домът на футбола" по DIEMA SPORT.

“Гледаме до последно да имаме поглед към всички футболисти, които са тук и в чужбина. За нас всеки един мач е като една нова книга. Знаем за какво сме в щаба и гледаме да го даваме на футболистите”, каза Апкарян

“С идването на г-н Донков нашият тим стана още по-силен. Това е екипна работа. За един помощник най-важното е да бъде лоялен и честен”, допълни той.

“От първия ден, в който сме в отбора. Има правила и ние ги следваме. Гледаме футболистите да се напасват към нашите правила. Стоим зад тях, вярваме им. Засега не сме имали сериозни проблеми. Мисля, че футболистите знаят, че играят за България”, коментира асистентън на Хубчев.

“Трябва да се търси баланс в тима. Когато се върши работа, се върши работа. Но не трябва да се прекалява с дисциплината. Трябва да се знае за какво се идва в България. Футболистите показаха разбиране и го показаха в мачове, в които не им се гласуваше голямо доверие”, каза още Апкарян.

“В тренировките се вижда кой се раздава на максимум. В мача с Холандия не искахме да ги надценяваме. Резултатът и представянето на отбора беше планирано от нас като треньори”, заяви той.

Що се отнася до детско-юношеските школи в България Апкарян заяви следното: “Имам мое лично мнение, че в днешно време всеки, който поиска си плаща таксата и играе футбол. Преди не беше така.”

Георги Донков пък заяви, че в момента треньорският щаб работи с кадрите, които са му под ръка. Бившият футболист на Левски е категоричен, че националният отбор не може да чака рождението на българския Лионел Меси или на новия Христо Стоичко.

“Стремим се почти всеки кръг да изгледаме всички възможни мачове и то на живо. Гледаме под лупа футболистите, които са викани в националния отбор”, разкри бившият футболист Левски.

“Преди лагера обсъждаме това, което е най-важно, а именно какво целим. Анализираме противника. На базата на това което търсим, се опитваме да се концентрираме и да го предадем на отбора. Много е важно да сме отлични в това отношение и да сме предвидили програмата. Дискутираме 2/3 часа преди тренировка, какво искаме да видим. След тренировката отново се събираме и си споделяме дали сме постигнали това, което сме искали”, коментира Донков.

“Имаме доста хора, които играят в чужбина. Те са се сблъскали с истинския професионализъм. Преди всичко главите им да са празни и да са надъхани. Трябва да ги подготвяме възможно най-добре за мача, за да не са изненадани като излязат на терена”, категоричен е той.

“В началото, когато започнахме в треньорството с Хубчев, си казахме, че трябва да си вършим нашата работа. Трябва да опитаме да запазим играчите от другите, страничните работи”, каза 47-годишният специалист.

“Преди мача с Швеция знаехме, че това е един много дисциплиниран тим. Трябваше да отговорим на дисциплината с дисциплина и по този начин да ги неутрализираме”, коментира Донков.

“Имаме таланти, които стигат до 17,18,19 години. Поради ред причини те не влизат в професионалния футбол. Истината е, че трябва много повече работа и то при подрастващите. Стремим се да сме позитивни. Ние сме последните, които ще започнем да плачем, че няма футболисти. Опитваме се да направим всичко възможно с материала, който имаме. Не можем да чакаме в България да се роди Меси или новия Стоичков. Това може и да не стане”, заяви Донков.