Днес ще се изиграят последните квалификационни двубои, след които ще са ясни 20 от 24-те участници на Евро 2020. Проверка на GONG.BG показва, че две от срещите  са с огромно значение за България по пътя на „трикольорите” към европейското първенство. Става въпрос за мачовете Уелс – Унгария и Словакия – Азербайджан, които са от група „Е”.

Вече е ясно, че нашият национален тим със сигурност получава още един шанс да се класира за Евро 2020 през новия турнир на УЕФА „Лига на нациите”. Там „трикольорите” ще са или в поток „С”, или в поток „А” (б.а. процентно вероятността да сме в поток „А” е много по-голяма, но това ще се изясни на жребия, който ще се тегли на 22 ноември).

Защо резултатите от Уелс – Унгария и Словакия - Азербайджан са толкова важни за България?

Основната причина е, че при благоприятно развитие на тези мачове, а след това и при жребия, ние можем да сме домакини и на двете срещи в Лигата на нациите. Т.е. да получим възможност да се класираме за Евро 2020 чрез два мача пред 40 000 зрители на стадион „Васил Левски”.

Как може да стане това?

Кръг преди края ситуацията в група „Е” е следната: Хърватия със 17 точки е сигурен победител. Втори е Унгария с 12 т., на трето място е Уелс с 11 т., Словакия заема четвъртото място с 10 точки и Азербайджан е на опашката с 1 точка.

По стечение на обстоятелствата, за нас е важно Унгария да загуби второто място, даващо право на директно класиране за Евро 2020. Това може да се случи по два начина:

Уелс печели директния двубой срещу Унгария в Кардиф. Тогава Уелс ще се класира за Евро 2020 за сметка на Унгария.
Ако Уелс и Унгария завършат наравно, а Словакия спечели домакинството си на Азербайджан. При това положение Словакия ще се класира директно за Евро 2020, тъй като ще се изравни по точки с Унгария, но ще е с по-добри показатели.

Защо е важно Уелс или Словакия, а не Унгария да се класира през квалификациите за Евро 2020?

Защото само при такова развитие на нещата България е с шанс да е домакин и в първия, а при успех и във втория двубой от предстоящите през март 2020 г. битки за класиране на европейското първенство през Лигата на нациите.

Какво ще се случи, ако Унгария загуби второто си място в група „Е” за сметка на Уелс или Словакия?

Тогава три от тимовете на България, Израел, Румъния и Унгария ще се присъединят към Исландия в поток „А” от турнира „Лига на нациите”. Припомняме, че елиминациите ще стават в един мач. Със сигурност единият домакин в полуфиналите ще е Исландия, а ако жребият прати България в този поток, то другият домакин можем да сме ние. Ако спечелим срещата, която ще е на стадион „Васил Левски” срещу един от Израел, Румъния или Унгария, ще се изправим в решаващ за класиране на Евро 2020 сблъсък срещу победителя от другия мач. Шансът финалният сблъсък да се играе на стадион „Васил Левски” е 50%, а всичко ще се изясни при жребия на 22 ноември.

Ако останем в поток „С”, първият ни мач ще е гостуване на Шотландия. Ако успеем да ги отстраним, ще се изправим срещу победителя от двойката Норвегия – Сърбия. Кой ще е домакин във финалния двубой ще стане ясно на 22 ноември.

Какво ще се случи, ако Унгария запази второто си място в група „Е”?

Тогава отново жребият на 22 ноември ще реши в кой поток ще попадне България – в „C” или „А”, но при подобен развой нещата доста се променят. Два от отборите на България, Израел и Румъния отиват в поток „А”, а един ще е в поток „С”.

И в двата случая със сигурност няма да сме домакини в полуфиналния сблъсък.

Ако жребият отреди да сме в поток „С”, ще гостуваме на Шотландия. Ако пък ни изпрати в поток „А”, тогава ще гостуваме на някой от Исландия, Уелс, Ейре, Словакия или Северна Ирландия.