Селекционерът на младежкия национален отбор до 21 години – Александър Димитров, бе гост в предаването „Домът на футбола“ по DIEMA SPORT. Димитров говори за мачовете на младежите, като акцентира върху няколко съдийски грешки срещу Молдова и Нидерландия. Селекционерът даде мнението си и за рекордния брой чужденци у нас, като заяви, че статистиката е „ужасяваща“.

„Доволен съм от двата мача с Нидерландия и Уелс. Особено тимът на Нидерландия е много скъп. Струва над 100 милиона. Средната цена на играч им е 15-20 милиона евро. Националите до 17 години обаче постигнаха нещо изключително, на което искам да обърна внимание. Използвам възможността да поздравя Данчо Петков, екипа му и всички състезатели. Това е показателно, че в България имаме таланти и трябва да ги развиваме. Хората казват, че сме надиграли Нидерландия. Ще извадя ситуациите, в които съдиите повлияха на крайния резултат. Само в два мача няма явни съдийски грешки. Аз мразя да говоря за съдиите, но когато има грешки, влияещи на крайния резултат, няма как да замълчим. Чисти голове на Мартин Минчев и Филип Кръстев отмениха в два мача. Аз ще предоставя кадрите на Изпълкома, за да няма съмнения в думите ми“, започна селекционерът.

Антон Узунов
68 снимки

„В съвременния спорт психологията има обширна роля. Работихме много в този аспект. С всеки микроцикъл играчите ни израстват. Националните отбори играят за резултат, винаги съм го твърдял. Статистиката за чужденци в efbet Лига е ужасяваща. 164 човека, ужасяващо е. Не знам кой казва, че нямаме качество. Без да искам да се бъркам, ще дам следния пример: централният защитник на Ботев Пловдив – Атанас Чернев, мина през Зиркзее. Изглеждаше, че той е футболистът за 20 милиона евро. Нима не може да играе в efbet Лига? Моето мнение е, че собствениците не трябва да получават пари от данъкоплатците. Разбира се, не трябва да им казваме и как да си харчат парите. 40% са чужденците, 60% са българите. Обаче от тези 60% половината са опитни българи. Ние с какво да работим?“, попита риторично той.

„Какво значи, че нямаме български треньори. Данчо Петков класира националите до 17 на европейско първенство. Ангел Стойков, моя милост, Михаил Мадански...Нима са завършили в Харвард. При цялото ми уважение на Лудогорец и Ботев Пловдив имаше четирима българи и двама чужденци за треньори. Йоан, Борислав Станков, Силвестър Джаспър...търсим такива играчи из Европа. Намираме играчи, но срещаме проблеми с документите. Лукас Петков е изключително добър футболист. Омер Агвардиш също е състезател, с който щяхме да вдигнем нивото. Работим с медийния отдел и международния“.

„Ясен Петров има пълен картбланш да взима каквото иска. 33 години ми е най-голямата болка това, че не сме се класирали“, завърши Димитров.