Селекционерът на България - Георги Дерменджиев, сподели вижданията си за бъдещето на футбола у нас след подновяването на шампионата в efbet Лига. Специалистът говори и за работата си в представителния ни тим и предстоящия бараж срещу Унгария. 

"Никой не е очаквал толкова дълга пауза. Трибагреникът е нещо свято нещо не само за мен, а и за всички българи. Футболистите също го разбират. Това са наши момчета, закърмени в България. Те разбират какво означава знамето на България. Националният отбор е изключително голямо предизвикателство и много голяма отговорност. Мисля, че към един национален отбор трябва да се подхожда изключително отговорно."

"Всички българи искат да се класираме на Европейско първенство. Тук рецепти няма. В едни такива мачове победител излиза този, който играе по-умно. Нагласям се според възможностите на играчите. Моята философия е такава, че един треньор трябва да се съобразява с възможностите на играчите. Имаме играчи, които трябва да уважаваме. Трябва да направим така, че те да се чувстват добре един с друг. В националния отбор футболистите се готвят тактически. За 4-5 дни аз трябва да ги запозная с противника и стратегията, с която ще играем. И в клубния отбор, и в националния отбор съм отговорен. Всеки клуб и всеки собственик решава какви футболисти да купува. Мисля, че ще има промяна след пандемията и ще има повече български футболисти".

Дерменджиев отново коментира темата с Ивелин Попов, който обяви своето решение да сложи край на изявите си с националната фланелка. 

"Ивелин Попов е направил много за българския футбол и българския национален отбор. Той взе своето решение със семейството си. Трябва да уважим неговото решение. Той беше изразен лидер, който трябва да бъде заместен. Ще видим кой ще изпълни тази роля."

Националният селекционер коментира и следващите поколения в родния футбол, на които се възлагат огромни надежди. 

"Надявам се да бъде вярна посоката. Аз мисля, че имаме талантливи играчи, които са на 15, 16, 19, 20 години. Но те трябва да спрат да мислят за чужбина и за това колко бързо искат да отидат там. Трябва да отдават по-голямо значение върху усъвършенстването си. В България е имало, има и пак ще има таланти. Това е шаблонна приказка, но тук става въпрос за самото отношение и самият начин на работа. Не от треньорите, защото тук има и добри треньори."