Наставникът на България Георги Дерменджиев говори на официална пресконференция преди утрешния сблъсък с Чехия от квалификациите за Евро 2020. 

"Мисля, че в края на българското първенство в играчите имат доста умора, но смятам, че тези, които играха, вече са възстановени. Утре ще видите промените в състава."

Националът Ивелин Попов бе под светлините на прожекторите, след като изненадващо обяви, че двубоят с Чехия ще бъде негов последен с националната фланелка. 

"Познавате Ивелин много добре и знаете, че това, което каже, се получава, но ние ще имаме допълнителен разговор с него, така че може да станат и 92 мачовете му в националния."

Запитан относно това кой ще наследи капитанската лента, Дерменджиев заяви, че това все още не е на дневен ред. Ние имаме мач утре. Капитанът е до мен. Много е рано да се търси нов капитан. Наистина, ще трябва лидер, но аз смятам, че може да играе още."

БГНЕС
9 снимки

Все пак Дерменджиев не скри надеждата си от това да убеди Попов да продължи да играе за България.

"Подобни ситуации са изключително трудни. Ивелин днес сподели решението си с мен и аз го посъветвах да мине мача и да разговаряме след това. Лично аз държа много на присъствието му. Той е лидер и изключително мъжко момче. Мислех, че ще мога да му повлияя по някакъв начин, да изиграе мачовете, но явно той твърдо в себе си е решил това нещо. Щом го обяви официално, познавайки го, мисля, че ще удържи на думата си. Аз пак ще разговарям с него, но шансовете най-вероятно са нулеви."

"Става още по-трудно сега, защото когато той е на терена успява да ръководи останалите и наистина във всеки момент дава максималното от себе си." 

Националният селекционер не изключи възможността Попов да се присъедини към щаба му.

Дерменджиев сподели, че основната му мотивация да поеме националния отбор е, че вижда потенциал в момчетата и не се плаши от трудната обстановка. 

"В такава трудна обстановка много малко хора ще искат да дойдат, да. Но аз виждам потенциал в този отбор. Това не е истинското лице на отбора. Знаем каква е реалността, но сега се появи се възможност, която може да оползотворим. Имал съм доста оферти преди тази за националния, имал съм възможността и за чужбина, но искам да бъда тук и да направим максималното, за да успеем. Вярвам на тези момчета и искам да опитаме заедно." 
 
Относно двубоя срещу Чехия Дерменджиев сподели, че очаква труден двубой, въпреки че Чехия вече има виза за Евро 2020. 

"Мисля, че ще имаме изключително сериозен противник утре. Гледахме предишния им мач, вече имат класиране. Новите играчи най-вероятно ще искат да се доказват, за да може да влязат в групата за Европейското първенство, така че искам много добре да мотивирам играчите си. Очакваме изключително труден мач утре."