Националният селекционер Георги Дерменджиев сподели впечатленията си от поредното поражение, което националния ни тим записа. Вчера "трикольорите" загубиха с 0:2 от Финландия и донесоха ново разочарование на феновете. Въпреки това, специалистът остава категоричен, че националите не трябва да бъдат укорявани за лошите резултати. 

"Отборът загуби един мач, но това е вследствие на първия мач с Унгария. Когато в един мач има вложена много енергия и емоция и се иска да се постигне, след това разочарованията са доста големи. Така се е получило, трябва да излезем от това състояние, а не е лесно", заяви Дерменджиев. 

"Искам да се запази едно правилно отношение към националния отбор с реалностите, които са. Не трябва да правим статистика, защото ако се върнем 15 години назад, резултатите са такива, но трябва да ги уважаваме като играчи и да направим така, че националният отбор след време да възвърне своето качество." 

47 снимки

"Всички фенове на националния отбор искат той да бъде на нивото от 94-а година, но имаме доста голям спад в това отношение. Трябва да развием младите момчета, които израстват, за да може българският национален отбор да си възвърне формата. Ние трябва да им дадем възможност да се развият, но това изисква търпение." 

"Промените се правят за добро. Вижда се, че моментното състояние е такова, но има и друг момент. Аз исках да има още промени, но в момента те имат изключително важен мач с Полша. Пожелавам им успех, дано това да се получи, защото ще бъде много важно за българския футбол." 

"Казал съм на тези момчета, че трябва да си заслужат позицията, тя не е даденост. Всеки иска да е в националния заради визитката, за да бъде продаден навън. Може да се изгради едно ядро от тези млади момчета и това да бъде трамплин за българския футбол", допълни Дерменджиев. 

Антон Узунов
70 снимки

"Много се спекулира с мотивирането, а то е специфично. Това е изключително сериозна работа. Мотивацията не е да кажеш на играча "Ти трябва да излезеш, да играеш за България". В тези мачове, които изиграха, има сериозен психологически момент. Играчите, които участваха в мача с Унгария, искаха да направят максималното за България, но не се получи. Щом не се е получило, значи трябва да направим така че в бъдеще това да стане. Знаете как се получи така че да имаме баражи. Трябва да сме доволни, че имаме възможността да играем срещу такива класни футболисти, за да си оценим нивото и да продължим градивно напред."

"Ние сме си виновни за това, че 16 години не сме на голямо първенство. Времето, отношението на играчите, на клубовете, работата с подрастващите - това е много важен момент, от който изоставаме. Трябва да го изтърпим, да знаем, че е така и да направим така че отново да възвърнем развитието на талантите ни. Това не са сериозни приказки. Не искам да съм човекът, който да разнищва нещата", завърши селекционерът.