33-годишният датчанин Якоб Александер Сундберг ще ръководи Европейската футболна квалификация в група G между Литва и България. Срещата ще се играе на 17-и юни (събота) от 16.00 часа на стадион "Дарайюс и Гиренас". Двата отбора са без точки от първите си мачове в кампанията за Евро 2024, като ще търсят първи актив.

Помощници на Сундберг ще бъдат Виктор Скюте и Дениз Юрдакул. Микел Редер е четвърти съдия, като цялата съдийска бригада е от Дания.

Дежурен делегат на УЕФА е Марцин Стефански от Полша, а съдийски наблюдател на Европейската централа е Михал Бенеш.

33-годишният арбитър от Дания в ежедневието си работи като шеф на финансите и администрацията в местната политическа партия Либерален алианс. Роден е в Копенхаген и си живее в датската столица. Медиите в Дания дълго време не знаеха каква точно е работата на един от младите и перспективни рефери, докато не го видяха през есента на 2022-а година да празнува изборен резултат с лидер на въпросния Алианс. За рефера се знае, че обича да тренира атлетика и във фитнеса.

През този сезон е ръководил 11 мача в датската Суперлига, а на европейската сцена ръководи предимно мачове на юноши и в младежката Шампионската лига. Има два мача в квалификациите на Лигата на конференциите.

Автор: Атанас Василев/БТА