България U17 стартива квалификациите за Елитния кръг на Евро 2024 с драматична загуба от Швеция. "Лъвчетата" отстъпиха на своя съперник с 1:2 на стадион на румънския Конкордия Кяжна. Селекцията на Тодор Симов излезе напред в резултата в 52-ата минута с попадение на Марто Бойчев. Пет минути по-късно Генезис Антви изравни, а в добавеното време на второто полувреме Аке Андерсон вкара победния гол за "тре кронур". Попадения на Нео Йонсон и Йона Куси-Асаре бяха отменени заради засади. 

В другия мач от групата Уелс победи домакините от Румъния с 2:1. На 23 март "лъвчетата" се изправят срещу северните ни съседи. 


В 13-ата минута пред "лъвчетата" се откри отлична възможност за гол. Топката се озова в Марто Бойчев, който нанесе удар от около десетина метра, но Фишестрьом спаси. Малко след това удар с глава на Йонсон премина над вратата на Атанас Кехайов. 

След половин час игра гредата спаси селекцията на Тодор Симов. Генезис Антви проби отляво, навлезе навътре и нанесе удар, който срещна десния страничен стълб. В 36-ата минута Йонсон отправи удар от удобна позиция, но не намери целта. 

Две минути след това Антви не успя да върне добре топката към вратаря, от което се възползва Бойчев. Футболистът на ЦСКА 1948 пое топката и шутира от 12-13 метра, но опасно над вратата. В 41-ата минута Швеция организира опасна атака, която беше започната от Йона Куси-Асаре, за когото Байерн плати над 5 млн. евро през зимата. Топката се озова в Далин отдясно, а той отправи силен удар към далечния ъгъл, но Симеон Цанев успя да блокира. 

В края на първата част шут на Йонсон от далечна дистанция премина над вратата. 

Втората част започна силно за Швеция. Първо Кехайов трябваше да се намесва след удар на Андерсон от близка дистанция. Малко след това се получи разбъркване, при което топката срещна гредата, а след това българският вратар успя да улови. 

В 50-ата минута пред "лъвчетата" се откри страхотен шанс за гол. Васил Каймаканов напредна и след рикошет успя да изведе Филип Гигов сам срещу вратаря. Нападателят на Лудогорец обаче прати топката покрай вратата. 

Две минути по-късно възпитаниците на Тодор Симов поведоха. Марто Бойчев получи пред наказателното поле, справи се с няколко защитници на съперника и със страхотен удар в далечния ъгъл вкара за 0:1. 

Преднината на "лъвчетата" обаче продължи само пет минути. След центриране от корнер Куси-Асаре насочи към далечния ъгъл с глава, но топката срещна гредата. Кълбото се върна в Антви, който не успя да нанесе хубав удар, но достатъчно, за да може топката да премине голлинията. 

Малко след това гол на Йонсон беше отменен заради засада на Куси-Асаре. В 64-ата минута самостоятелен пробив на Блеон Куртулус завърши със спасяване на Кехайов след удар от малъл ъгъл. 

В 71-ата минута втори гол на Швеция беше отменен. Куси-Асаре прати топката във вратата след центриране от свободен удар, но беше зад защитата. Две минути след това звездата на "тре кронур" беше заменен от Николай Стайков, който има български корени. 

В 78-ата минута именно Стайков беше близо до това да изведе Швеция напред в резултата. Нападателят на Юргорден получи хубав извеждащ пас в наказателното поле и нанесе удар, но Кехайов блесна с отлична намеса и спаси. 

Минута по-късно резервата Стивън Гаоте получи отдясно и пусна пас по земя в наказателното поле за Васил Каймаканов. Последният от няколко метра прати топката над вратата. 

"Тре кронур" стигна до победен гол в първата минута на добавеното време на втората част. Антви напредна отляво и центрира към Аке Андерсон. Влезлият като резерва на полувремето футболист отправи удар, който срещна гредата, а след това влезе във вратата. 

"Лъвчетата" имаха възможност за изравнително попадение в последните секунди, но техничен удар на Гаоте мина над вратата. 


Швеция - България 2:1

0:1 Марто Бойчев (52)

1:1 Генезис Антви (57)

2:1 Аке Андерсон (90+1)

Швеция: Фишестрьом – Нафорс Далин, Хилвениус, Куртулус, Антуи – Бусуладжич, Айдън – Йонсон, Ладо, Исаксон – Куси-Асаре

Селекционер: Рожер Францен

България: Кехайов – Йорданов, Димитров, Цанев, Петров – Найденов, Полендаков, Божков – Бойчев, Гигов, Каймаканов

Селекционер: Тодор Симов