България гостува на европейския шампион Италия в световна квалификация за Мондиал 2020 в Катар. Двубоят ще се проведе на „Артемио Франки“ във Флоренция и ще стартира в 21:45 часа. Това ще е първи официален двубой за Скуадра Адзура след триумфа на UEFA EURO 2020, а в Тоскана днес се очакват около 19 000 привърженици.

До момента Италия е едноличен лидер в Група С с девет точки след три безапелационни победи, докато „лъвовете“ са четвърти с една.

България тръгна с настроение за Италия, а селекционерът Ясен Петров няма проблеми с контузени играчи след проведения лагер в Бояна. Опитният специалист заяви: "Знаем много добре силите на Италия и как играят. Може да хи затрудним със силен колектив и вяра в силите ни. Най-вече трябва да покажем дисциплина и позитивизъм. Това е един мач, в който няма какво да губиш. Вчера за първи път разговаряхме малко по-дълго с отбора. Знаете, Италия е европейски шампион и от този мач можеш само да спечелиш. Но ще се опитаме каквото можем, да спечелим. Иначе е ясно. Италия е класен отбор и срещу тях трябва да предложим каквото можем.

В същото време Скуадра Адзура гони световен рекорд, след като имат шанса да задминат Испания и Бразилия при победа или равен. В момента трите сили имат по 35 мача без загуба. За последно България е побеждавала Италия преди 30 години. Тогава през 1991 година „лъвовете“ надделяват с 2:1 на стадион „Васил Левски“ в приятелска среща. Но при гостуванията трябва да се върнем още назад, за да посочим последния гол на трикольорите на Апенините. През 1981 година България губи с 2:3 в приятелски мач, а попаденията за тима са дело на Стойчо Младенов и Благой Благнев.

Селекционерът на „адзурите“ няма да може да разчита на Мануел Ладзари и Андреа Белоти, които са контузени и пропускат срещата. "Европейската титла не променя нищо. Животът продължава, отново се захващаме за работа. Продължаваме оттам, където спряхме през лятото. Станахме европейски шампиони и направихме щастливи 60 милиона италианци. Фактът, че зарадвахме толкова хора, ни прави горди. Но сега трябва да мислим за предстоящите квалификации. Има още пет мача и трябва да подходим сериозно. Най-важното сега е да си гарантираме класирането за Мондиала, а след това ще мислим за финалната фаза", заяви от своя страна Манчини.