Младежкият национален отбор по футбол на България завърши 1:1 срещу Косово в квалификационен мач за европейското първенство до 21 години. 

Равенството на стадион "Александър Шаламанов" в София идва четири дни след поражението на същия стадион от Германия с 2:3. Съставът на Александър Димитров остава на трето място в групата с 5 точки, а Косово е четвърти с 4 точки. 

 
Гостите откриха резултата от дузпа в 8-та минута с гол на Тахири.
 
В добавеното време на срещата Мартин Сораков с великолепен гол изравни резултата.
 
България се опита да стигне и до трите точки, но малкото оставащо време не им позволи.

startphoto.bg
50 снимки

Още при първата възможност за Косово в 8-та се стигна до неприятности. След статично положение футболист на гостите опита шут, който Никола Илиев блокира с ръка. Главният съдия не се поколеба и посочи бялата точка. Тахири се нагърби и прати топката във вратата.

След половин час игра България така и не успяваше да покаже най-добрата си игра. Гостите стъпваха здраво в единоборствата и успяваха да държат топката далеч от своята врата. Освен това футболистите на Косово използваха всяко статично положения за да всяват смут в наказателното поле на Дамян Христов.

Малко по-късно Даниел Любомиров опита изстрел, но той беше блокиран и се стигна само до ъглов удар.

До края на полувремето домакините опитаха да повишат интензитета на атаките си, но така и не стигнаха до чиста голова възможност и българските футболисти се отправиха към съблекалните с гол пасив.

Александър Димитров започна втората част с две атакуващи смени, с които да търси обрат. Георги Николов и Мартин Сораков се появиха в игра.

Отборът на Косово се прибра доста близо до своята врата и изчакваше моменти за контраатаки. Атакуващите футболисти на гостите използваха всички възможни хитрини за да забавят играта и да провокират родните национали.

В 82-та минута Косово остана с 10 души. Анди Хоти се хвърли изключително грубо в краката на Георги Николов и бе изгонен с директен червен картон. Централният бранител приложи прекомерна агресия и с високо вдигнати бутони буквално прегази нападателя на Хебър.

В добавеното време на мача Мартин Сораков изравни резултата със страхотен шут. Футболистът на Славия получи топката на няколко метра пред наказателното поле и с хубав удар в долния ляв ъгъл на Гложек възстанови паритета.


FT България - Косово 1:1

0:1 Ардит Тахири 8'

1:1 Мартин Сораков 90+1


 
Състави:
 
България: 12. Д. Христов, 2. М. Стойчев, 3. Ем. Мирчев, 4. Хр. Петров (К), 5. В.Еленкович, 15. М. Атанасов, 22. Ас. Митков, 8. Ст. Шопов, 14. Д. Хвойнев, 10. Н. Илиев, 11. П.Андреев
 
Треньор: Александър Димитров
 
Косово: 1. Глокаж, 13. Тхачи, 4. Зумбери (К), 5. Хоти, 2. Рексхай, 10. Авдюли, 6. Смакай, 6. Крейзиу, 22. Лугичи, 9. Тахири, 11.Туша
 
Треньор: Африм Товерлани

Съдия: Ян Петрик (Чехия)
 
Стадион: Александър Шаламанов (София)