Валери Божинов говори пред сръбския сайт Informer за утрешната европейска квалификация между Сърбия и България на стадиона в Лесковац. Той разкри връзката си с треньора на сърбите Драган Стойкович-Пикси и бившия селекционер на България Младен Кръстаич, като засегна и темата за проблемите в българския футбол.
 
"Сърбия ще се класира за Европейското първенство. България няма шанс. Като човек, който е играл в Партизан, обичам сръбския народ и Сърбия, искам да отидете на Европейското първенство. След колко време беше? Да, 24 години. Това пожелавам от сърце на сръбския народ, да се класирате и да се борите за висок резултат, защото го заслужавате. Имате топ играчи и треньори. Очаквам зрелище! Сърбия трябва да победи, всъщност има нужда от точка. 
 
Пожелавам на Сърбия Европейско първенство, а на България добър резултат. Хайде, обичам ги и двете страни, нека е равенство. Сърбия има играчи от световна класа, за нас българите е чудо дори да вземем точка. Нека има равенство. Ние ще сме доволни от точката, вие – от класирането на Европейско. Справедливо ще е. Стимул за нас да работим още повече, а за вас – радост, че сте на европейското. Всички ще са доволни, всички ще са щастливи", сподели Божинов за утрешния мач.
 
"Пикси е легенда! Срещнах го в Китай, когато той ръководеше Гуанджу, а аз играех за Мейджоу. Бях в дома му. Готвих му и го обичам, той ми е брат. Първо, обичам го като човек и го ценя много като треньор. Имаме страхотни отношения. Колкото до сръбската игра, това е страхотно, брате. Добре, загуби от унгарците, реми в България, но има резултати. В същото време играчите са майстори, топ момчета. Понякога се случва да играеш добре, но да нямаш резултат. Знам, че вие ​​в Сърбия искате и двете, бавно, ще дойде с толкова отлични футболисти", каза бившият нападател на Левски за отношенията си със сегашния сръбски селекционер Драган Стойкович.
 
"Кръстаич? Вие в Сърбия знаете по-добре от мен какво се случи. Един треньор се оценява по резултатите му. Младен направи обрат, вкара по-млади играчи, но треньорът се съди по резултатите. Когато ги няма, се знае, че треньорът си отива първи. За съжаление, вярно е, треньорството е трудно. Не съм в системата, не съм близък до националния отбор, така че не знам всички подробности, но с Младен съм в перфектни отношения. Винаги съм бил до него, имаме страхотни отношения. Той направи обрат в националния отбор и подмлади отбора. Той не отбеляза много точки, но излязохме от мъртвата точка. Младен е с големи топки и никой тук няма лоша дума за него", каза Божинов за бившия селекционер на България.
 
"Внимавайте, вижте… Като българин и народен човек трябва да кажа, че имаме проблеми с националния отбор. Не искам да влизам в подробности, не е моя работа да се меся. Едва не победихме унгарците", добави бившият национал за проблемите на българския футбол.