Селекционерът на юношите до 17 години Любомир Божанков говори в пространно интервю за DIEMA SPORT и предаването "Дома на футбола" след погрома, който допусна националния отбор, губейки с 0:10 от Белгия по-рано през седмиците.

„Срамна и позорна загуба беше това. Изиграхме пет мача, но не вярвах, че момчетата ще издържат толкова дълго. За три дена имахме четири тренировки и не беше възможно да ги вкараме кондиционно, за да издържат. Не беше идеята да отидем там и да развеем белия флаг. Постигнахме първата победа и бе много приятно. Освен нашият отбор, който беше набор 2003 в надпревара за 2002-а година, бе този на Украйна. Имахме късмет, че играхме с тях в първия мач, и победихме”, сподели Божанков пред микрофона на DIEMA SPORT.

„Нормално е хората да реагират гневно, тъй като са патриоти или футболни хора. Гледаме с надежда към тези момчета, а то сякаш не идва нищо отдолу. Напротив – има страхотни момчета и вярвайте ми, че ще има добри играчи от този набор, които ще направят трансфер. Ние сме наясно с нашите проблеми и ще говорим с всички от БФС на открита кръгла маса. За да видим къде се коренят проблемите, а не да сочим с пръст конкретен такъв”, продължи селекционерът.

„Предполагам, че от всичките отбори, които бяха в надпреварата, че са се готвили поне месец. Надпреварата е насрочена тогава, когато има почивка за клубните отбори. Десет момчета отпаднаха от първия списък и трябваше да взимаме десет нови. Другите клубове се подготвиха сериозно преди мач. Беше невъзможно да издържим в пет мача за седем дена”.

„Ние отстъпваме в много компоненти на другите отбори, но основното е дали един треньор разполага с най-добрите играчи в цяла България. Когато имаш международни мачове на клубно ниво срещу сериозни отбори – Бенфика, Байерн Мюнхен, Цървена звезда, то тогава можем да извлечем позитиви за националните турнири”.

„Не мисля, че има бойкот от клубните отбори в България. За ЦСКА и Левски има момчета, които заслужават да се качат при по-високите набори, но накрая като теглим нещата, тях ги няма в отбора”.

„Аз лично съм канил Станислав Дюлгеров два пъти да играе, но той отказва. Разбрах през социална мрежа, намирайки контактите с него, но има едно изискване, че тези играчи, които са в чужбина, трябва да ни изпратят видео, за да ги гледаме. Аз не получих този материал и реших да го викна, но там дойде и проблемът. В първия момент детето трябва да си плати билета до България, а когато започне лагера за дадения турнир, му се заплаща това нещо, както и обратния. Така направихме с Лазар Боянов, едно момче, което играе в Лондон. Всичко беше платено от БФС, а пък и тези момчета получиха 240 евро пътни средства. Дюлгеров трябваше да поиска да купи своя билет и да дойде в България. Аз не поставям егото си на преден план, немислейки че той няма да ни свърши работа”, потвърди още Любо Божанков.