Изпълнителният директор на Футболния съюз - Борислав Попов, говори пред медиите след срещата в Министерството на младежта и спорта с Димитър Илиев и представители на изключените 145 клуба. Попов благодари на министър Илиев и заяви, че не се притеснява от планираните протести на мача с Унгария.

По думите на Попов е по-важно Българския футболен съюз да чувства подкрепа на футболните клубове, не на обществеността като цяло. Попов заяви още, че всеки има право да протестира мирно, а самият той е преживял много митинги.

„Искам първо да благодаря на министър Илиев за реакцията и предоставянето на стадион „Васил Левски“. Искам да бъда пределно ясен. Стадион „Васил Левски“ е заявен за квалификацията още в началото. За целия цикъл от домакински мачове. Възникването на ситуацията за промяната и за затворените врати идва от администраторът на европейската квалификация. Да, ние администрираме нашия футбол, но международните квалификации ги администрира УЕФА. Тя предписа футболната среща да се играе при затворени врати. Ние също търпим репутационни щети от българските граждани. Органът, който администрира, решава. Ние трябва да се съобразяваме с него“, започна Борислав Попов, след което сподели дали БФС би приел предложението на ММС казусът с изключените клубове да се разглежда от независима трета страна.

„БФС има колективен орган на управление. Когато дойде писмото от министерството, трябва да бъде внесено в Изпълкома. Не мога да го взема еднолично. Аз нямам право на глас в Изпълкома, не съм избран. Никой никога в БФС не е забранявал на децата да играят. Децата могат да играят във всички турнири, които не са държавни първенства. Във всички останалите детските школи могат. Не е необходимо да си член на БФС, за да си покажеш постиженията. Това беше обяснено. Диалогът беше много остър. Направи Ви впечатление, че госпожа Дашева и моята сътрудничка излязоха. Разговорът излезе далеч извън рамките на добрия тон“.

„Аз казах, че съм преживял много митинги. Хората имат право да протестират, но трябва да е в рамките на законите. Неслучайно споменах България – Англия, България – Хърватия, полицайката, която получи тежкото нараняване в очите. Всички футболни фенове, които желаят да си изразят протеста законно, никой не може да ги спре. Ние сме правова държава“, сподели Попов.

На въпрос дали БФС чувства подкрепа, той отвърна: „Може би е важно дали БФС чувства подкрепа от избирателите си – клубовете. Футболът е социален феномен. Опитваме се да получим подкрепа, но не във всички случки получаваме добронамереност и диалог. Има разминаване в някои позиции“.

„На 30 октомври, без да питаме СДВР, пристига писмо две страници, в което има предпоследен абзац, в което се казва, че трябва да преместим мача извън София. Това е от компетентния държавен орган и го изпратихме моментално в УЕФА. От там взеха това решение. Те също отговарят за сигурността на мачовете. Ще дойдат поне двама офицери. УЕФА прати писмото на базата на риска, изложен от държавния орган и препоръча мачът да се проведе при закрити врати в Пловдив. Веднага направихме искането и знаете сагата. Как разбирате под препоръка, като пише, че следва да направите еди какво си. Дали ще направите каквото си искате, или ще изпълните препоръката. Заявих, че този стадион е заявен в началото на квалификациите. Ние уведомихме УЕФА, че Пловдив отказва. УЕФА ни попита за възможни опции, като в Пловдив не може, така дойде опцията Кърджали“, каза Попов.

„Защо смятате, че някой се оправдава, когато изтъква истинските факти. Ние ги казахме. Прочетете ги фактите в сайта. Смятате, че някой може да се обади на орган и да промени нещо. Аз съм назначен на работа, мен могат да ме уволнят по всяко време. Може и да си тръгна, нямам никакъв проблем. Тръгвал съм си от осем работи до този момент“, завърши той.