Българският футболен съюз честити рождените дни на националния селекционер Ясен Петров и нападателя Божидар Краев. Днес треньорът на "лъвовете" навършва 53 години, а атакуващият футболист - 24 години.

"Днес 53 години навършва селекционерът на българския национален отбор Ясен Петров. Бившият полузащитник е роден на 23 юни 1968 г. в Пловдив, а кариерата му стартира от местния Ботев, за който между 1988-а и 1994-а изиграва 91 мача и отбелязва 26 гола. През пролетта на 1991-а играе за Пирин Гоце Делчев, а сезон 1991/92 прекарва в столичния Левски, за който записва 26 срещи и 2 попадения и печели Купата на България. През 1994-а преминава в Локомотив София и добавя нови 67 мача и 27 гола в елита (плюс още един трофей за Купата на страната), преди да осъществи трансфер в Китай, където последователно се състезава за Ухан и Нанджин. Следват кратко завръщане в Локомотив София, гастрол в кипърския Алки Ларнака и 11 мача за Славия. През 2000-ата година Петров заминава за Германия, където облича екипите на Мепен и Тенис Борусия, а последният клуб в активната му кариера е китайският Ченгду.

За националния отбор Ясен Петров дебютира през 1993-а и изиграва три двубоя под ръководството на легендарния Димитър Пенев.

Треньорската му кариера стартира през 2002-а в Локомотив София. Между 2004-а и 2006-а е начело на родния Ботев; един сезон прекарва начело на Черно море, а през 2007-а поема пловдивския Локомотив. За кратко е начело на Нафтекс, преди през 2010-а да бъде назначен в Левски, където записва впечатляващи двубои в европейските клубни турнири. Между 2013-а и 2019-а ръководи състави в Китай, като най-големите си успехи постига с Шъдзяджуан, с който печели историческа промоция, а впоследствие утвърждава в елита на Суперлигата. В началото на тази година специалистът е назначен за селекционер на мъжкия национален отбор на България.

Българският футболен съюз честити празника на Ясен Петров и му желае здраве, късмет и много успехи начело на „лъвовете“!", написаха от БФС.

От централата не пропуснаха да честитят празника и на Божидар Краев.

"Днес 24 години навършва българският национал Божидар Краев. Офанзивият полузащитник е роден на 23 юни 1997 г. във Враца, като започва футболния си път от школата на местния Ботев. Потенциалът му бързо е забелязан и между 2008-а и 2010-а е част от академията на Христо Стоичков "Виляфранка" в Испания. След завръщането си у нас Краев се доизгражда като футболист в Чавдар Етрополе и Ботев Враца, а през 2013-а е привлечен в столичния Левски. Дебютира в първия състав през юли 2014-а, едва навършил 17 години; два месеца по-късно ознаменува първия си мач като титуляр с хеттрик срещу Спартак (Варна) за Купата на България. Общо с екипа на "сините" изиграва 94 мача, в които се разписва 27 пъти, а през лятото на 2017-а е трансфериран в датския Мидтиланд, където изиграва 52 двубоя с 6 попадения, печели шампионската титла и купата на страната и участва в груповата фаза на Шампионската лига. На два пъти е отдаван под наем в португалския елит - първо на Жил Висенте (33 мача, 8 гола), а през последния полусезон - на Фамаликао.

За националния отбор халфът дебютира през март 2017-а при победата срещу Холандия, а първите си два гола бележи при гостуването на Словения на 6 септември 2018-а. Към момента талантът има 24 двубоя и три попадения за представителния ни тим.

Българският футболен съюз честити празника на Божидар Краев и му желае здраве, късмет и още много футболни успехи!", написаха от БФС.