Българският национален отбор загуби с 0:1 при гостуването си на Норвегия в Осло в Лигата на нациите. Акцията на север се оказа блезплодна за нашите, които не успяха да се противопоставят по добър начин на скандинавците и логично бяха победени, макар и с минимален резултат.

С тази си победа Норвегия изпревари България по голова разлика. Двата отбора са с по 9 точки от 4 мача в Лига С, но при разменените еднакви победи с по 1:0 Норвегия има голова разлика 4:1, а България 5:3. Кипър е на трето място с 4 точки, а Словения е последен със само една.

Следващият ни мач е с Кипър на 16 ноември на Острова на Афродита и домакинство срещу Словения в София на 19 ноември.

В началните минути домакините опитаха с високи топки и "английски тъчове" да създадат напрежение в нашето наказателно поле. Нашите не изглеждаха притеснени. 

Първата опасност за вратата ни възникна в 10-ата минута. Пас зад гърба на нашата отбрана позволи топката да достигне до Джошуа Кинг, но той не успя от изгодна позиция да намери българската врата. 

В 14-ата минута силен шут на Абделауи, топката се отби от крака на Костадинов и отскочи в корнер. 

Две минути след това топката се отклони от ръката на Занев, който направи шпагат край аутлинията. За радост съдията посочи корнер. 

Норвежците продължиха да натискат и в 22-ата минута Мохамед Елиунуси с техничен диагонален удар бе на сантиметри от това да намери вратата на Пламен Илиев. 

Три минути по-късно видяхме нова решителна намеса на Пламен Илиев, след което бе отсъден фаул за нарушение срещу вратаря. 

Но този натиск на Норвегия нямаше как да не донесе гол в нашата врата и това се случи малко, след като бе изминал първият половин час от мача. В 31-ата минута Абделауи нахлу отдясно и подаде успоредно на голлинията и Мохамед Елиунуси откри за Норвегия – 1:0. 

След допуснатия гол българите се поотърсиха малко от напрежението и успяха да се покажат от черупката си.

Но трябва да бъдем доволни, че завършихме първото полувреме само с гол пасив, с оглед на показаното.

В началото на второто полувреме Хубчев извади един от защитниците си – Чорбаджийски, като пусна в игра нападателя Радослав Василев.

В 54-ата минута Бодуров за малко не засече топката в собствената си врата - за радост само корнер. 

В 56-ата минута първата по-трайна атака на българите завърши с удар на Ивелин Попов, но топката излезе в аут, макар да трябваше да бъде отсъден корнер. 

Сетне „трикольорите” стигнаха до два точни удара, но и Ивелин Попов, и  Десподов стреляха слабо и право в ръцете на вратаря Ярстейн.

В 73-ата минута шотландският съдия вдигна жълт картон за Бодуров, но пък пожали Джошуа Кинг от норвежкия отбор.

В 84-ата минута на празна врата Джошуа Кинг не успя да насочи топката и пропусна чист гол за Норвегия. 
Играта през второто полувреме доста се изнерви. Нашите получиха 6 жълти картона в мача, а Джошуа Кинг им лазеше непрекъснато по нервите.

Така България допусна първата си загуба в Лигата на нациите, - 0:1 срещу Норвегия.

21 снимки

НОРВЕГИЯ – БЪЛГАРИЯ 1:0

1:0 Мохамед Елиунуси 31

НОРВЕГИЯ: 1 Ярстейн, 2 Алеесами, 5 Ростед, 6 Нордвейт, 7 Кинг, 8 Йохансен /78-Фосум/, 10 Т. Елиунуси, 11 М. Елиунуси, 14 Елабделауи, 18 Селнес, 19 Хенриксен. Селекционер – Ларс Лагербак

БЪЛГАРИЯ: 23 Пл. Илиев, 3 Занев, 4 Чорбаджийски /50-Р. Василев/, 5 Бодуров, 6 Славчев /59-Славчев/, 7 Г. Костадинов /79-Краев/, 8 Неделев, 10 Ив. Попов, 11 Бандаловски, 15 Божиков, 19 Десподов. Селекционер – Петър Хубчев

СТАДИОН: „Улевоол”

СЪДИЯ: Джон Бийтън /Шот/