Красимир Балъков потвърди новината, че от днес вече не е селекционер на българския национален тим по футбол. След 1 реми и 5 загуби специалистът заяви, че просто е попаднал в ситуация, където трудно е могъл да допринесе с нещо въпреки всички добри идеи и желание, които е имал.

Балъков беше категоричен, че няма начин да се върне на поста, ако на следващия Изпълком се получи такова предложение към него.

„Искам да ви кажа, че не оставям момчетата и не бягам от отговорност. Казах го и пред Изпълкома. Ако те преценят, че аз съм проблемът на българския футбол, няма да се замисля и минута. Да, подадох си оставката.”

„Вече не съм селекционер на националния отбор. На следващия селекционер ще му стискам палци, защото ситуацията хич не е розова. Аз и сега бях решен да довърша цикълът.”

„Обратен път? Мисля, че всички членове на Изпълкома си подадоха оставките. Няма обратен път. Понякога така е в живота – човек попада в ситуация, когато трудно може да направи нещо. Аз вътре в душата си съм нагласен така, че да стискам палци до последните възможности, които имаме. Сега се разбра, че 100 процента ще играем баражи срещу отбори, които според мен са преодолими.”

„Не мога да съжалявам, след като съм бил поканен за треньор на националния тим. Нито за минута не съм имал негативни мисли. Напротив – взех това решение и не съжалявам.”

„Преди да поема националния отбор… Всичко е свързано с резултатите. Когато ги имаш, за повечето си добър треньор. Когато ги нямаш – явно не си добър. Това не значи, че за в бъдеще няма да имам добри резултати. Материалът в националния отбор е много окей. С този материал България може да се класира на голям форум.”

„Боби Михайлов от време на време се майтапи, може и друго да е имал предвид. Ясно е, че познава всички викани играчи. Ние нямаме голям избор. Това е реалността. Дали следващият треньор на националите ще повика други състезатели – пак ще се дискутира.”

„Имах план и той беше ясен и точен. Мен резултатите не ме интересуваха толкова, защото подготвях отбора за баражите през март. Подготвях националния отбор и проучвах състезателите именно с мисъл за баражите. Ясно е, че резултатите са негативни. Пробвахме различни варианти. Като махнем този последен мач срещу Англия, имаше много неща, от които да бъда доволен.”

„На мен никой не може да ми изцапа името, защото в тези 25-30 години съм човек, който е дал толкова много за борбата против расизъм. Тези, които ме познават, знаят за какво става въпрос. Аз съм професионалист, има такива моменти в живота. Няма да ме съборят, ще си търся шанса. Сега първо следва почивка.”

„Дали някой от Изпълкома е искал да остана? Не съм бил вътре, не мога да кажа.”

„Националният отбор може да се класира при всички положения – като се поочистят някои неща и се даде време на този, който дойде след мен. От 2004 година, когато играех в националния отбор и се класирахме на Европейско, нямам класиране. Нещо куца. Затова влязох в националния тим – за да изградя тази нова концепция.”

„Нямаше никакво вмешателство в моята работа. Нямаше да го позволя.”

„38 футболисти пробвах, досега никой селекционер не е правил това. Исках да видя кой може да ми свърши в един решаващ момент работа през месец март. Кой може да ме наследи ли? Това не е моят работа.”

„Такъв е животът – попадаш на места, където трудно можеш да направиш нещо. Дойдох с много добри идеи и желание, но заради субективни фактори се стига дотам, че трябва да си тръгна.”

„Дали расисткият скандал ми е коствал поста? Това беше капакът на всичко. На полувремето за първи път видях такава гробовна атмосфера. Опитах се да вдигна момчетата. Бил съм потувашал бунт в почивката? Абсолютно никакъв бунт нямаше. Футболистите бяха толкова психически натоварени от всичко, което се случваше на терена и около него, че нямаха енергията за бунт”, завърши Балъков.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.