Според английските медии, цитиращи дисциплинарния правилник на УЕФА, България може да бъде наказана не само с изваждане от настоящите квалификации за Евро 2020, но и от бъдеща надпревара.

Страната ни очаква днес да научи каква ще бъде санкцията за расисткия скандал по време на мача срещу Англия (0:6) на Националния стадион „Васил Левски”.

До този момент наказанията на УЕФА бяха сведени до минимума, що се касае до 18-точковия списък с дисциплинарни мерки - предупреждения, порицания, глоби (които могат да достигнат милиони евро), мачове при закрити врати, пълно или частично затваряне на стадиона, игра на двубой на неутрален терен. Подобни санкции са получавали редица страни, но заради големия шум, който се вдигна по време на квалификацията в София, има вероятност този път наказанието да е по-тежко.

След случилото се на 14 октомври към европейската централа полетяха редица призиви страната ни да бъде санкционирана много сурово, да бъдат използвани по-строгите наказания, които са в регламента.

Две от тези най-тежки санкции са изхвърляне от настоящата битка за Евро 2020, както и дисквалификация от бъдеща надпревара - член 6.1 (о).

Каквото и да е наказанието обаче Evening Standart припомня, че България може да обжалва.

Президентът на УЕФА Александър Чеферин пусна изявление в деня след мача между България и Англия, в което призова "футболното семейство" да "води война срещу расистите", докато шефът на ФИФА Джани Инфантино обеща да утежни санкциите, налагани от УЕФА в световен мащаб.