Новият младежки национален отбор на България по футбол до 20 години ще даде възможност за още по-добра селекция за важната европейска квалификация за младежи до 21 години срещу Полша през септември, смята националният селекционер Александър Димитров.   

Възпитаниците на Димитров от вчера са на лагер преди контролата срещу Азербайджан в Баку на 11 юни.

Това е последна официална проверка преди домакинството но поляците от евроквалификациите на 10 септември. България е на трето място в група D с 12 точки, на 3 точки зад Полша и на 4 зад лидера Германия, който е и мач по-малко. Победителят се класира директно за финалите на континенталния шампионат, а вторият играе бараж.

"Доста от играчите са нови, за първи път получават шанс. За първи път от 20 години се формира като селекция национален отбор до 20 години. Това не е практика на европейските отбори, а е по-скоро на ФИФА, има световно първенство за тази възраст. Това много ще ни помогне за сглобяването на следващия национален отбор до 21 години, защото тези момчета неминуемо ще бъдат част от него. Голяма част от тях ги използваме и в настоящия младежки национален отбор", обясни Димитров.

"Младежки състав до 20 години не е имало от много години. Това помага на работата ни. Благодаря за това на президента Георги Иванов и техническия директор Кирил Котев. Все още сме в процес на опознаване с новите, но те показват, че са жадни за знания, имат желание да докажат себе си, защото до момента младежкият национален отбор оставя много добри впечатления. Сега идват футболисти от набор 2005, които играха на Европейско първенство. Имаме добра основа, върху която да стъпим", допълни националният селекционер. 

Групата в момента е от 21 футболисти, като един от тях го няма - Никола Илиев, който ще се присъедини по-късно по лични причини. Със състава от днес тренира и защитникът Симеон Василев от ЦСКА 1948. 

"Настроението е много добро и играчите са много мотивирани да се докажат. Юни месец е изключително труден за всички. Повечето техни колеги са в почивка. Адмирации за момчетата, които са тук, за да защитават първо себе си, а и цветовете на България", каза Димитров.

"Всичко е наред. Няма контузени играчи. Надявам се играчите да се запазят здрави. Правим всичко възможно за това. Идват в добро състояние за този месец от годината и се надявам до края да останат така и да успеем да ги върнем така на клубовете им", добави той. 

Димитров съжалява, че няма да може да види в игра и Неджиб Хаджъ от германския Шалке 04. 

"Неджиб Хаджъ от Шалке отказа да дойде. Няколко пъти говорих с него. Първо Шамке не искаха, но после го пускаха, но той отказа поканата с мотива, че трябва да почива и да се подготвя за своя клуб. Ще се види в последствие дали ще бъде викан отново", обясни треньорът.

Той изтъкна, че при добро представяне младите играчи могжат да получат шанс за изява и при мъжете.

"Факт е, че доста хора от последните два набора, с които сме работили, сега са в мъжкия национален отбор. Тези, които се вложат, покажат добра игра, развитие и тук и в своите клубове, ще получат шанс и при мъжете. В момента двама, които бяха при нас - Християн Петров и Марин Петков, са при мъжете", каза Димитров.

Цялата подготовка на младежите е насочен за важния двубой с Полша през септември.

"Очаквам от тези играчи, днес се започнахме теоретично с това, което ние изискваме. Очаквам да го възпроизведат в мача срещу Азербайджан. Имаме проблеми в състава с контузиите на Георги Николов, Мартин Стойчев, Петър Андреев, тежки контузии, 100 процента отпадат за важната квалификация с Полша през септември. От тези момчета ще трябва да им намерим заместници. Цялата ни концентрация и стратегия е за важната квалификация срещу Полша", обясни Димитров. 

"Искам да втълпя на футболистите, че първо трябва да защитават своите имена и името на България. Ние българите сме кадърни, но се подценяваме и затова липсват резултатите. Искаме да покажем другото лице на футболистите и извън терена, искаме да покажем хубавото лице на футбола и на това ги възпитаваме", каза още той.

От щаба предвиждат да организират и учебна игра в началото на септември срещу клубен отбор от България, "за да можем да комплектуваме състава и да изпробваме нещата за мача с Полша срещу реален противник", а Димитров е оптимист за шансовете за класиране на отбора на Европейското първенство. 

"Смятам, че с тези футболисти, с които завършваме този квалификационен цикъл, можем да се класираме на Европейско първенство. Това е обща, единна цел. Това цел и на ръководството на БФС. Всички гледаме в една посока. Дано имаме и късмет, защото без късмет не става", завърши специалистът. /БТА