Митничарят Рой Чиполина от Гибралтар ще спира атаките на националния отбор на България в утрешната контрола на националния стадион "Васил Левски". Той е един от много аматаьори в състава на гостите, които напоследък обаче показват стабилна игра.

Антон Узунов
15 снимки

Гибралтар е най-малката членка на УЕФА от гледна точка на площ и население, намираща се близо до югоизточния бряг на Испания. В групата им за мача в София попадна 37-годишният капитан и защитник Рой Чиполина, който работи като митничар, но може да се похвали с факта, че е автор на първия гол за страната в официален двубой - при поражението с 1:4 от Фарьорските острови на 1 март 2014 година.

Тук е и 39-годишният полицай Лий Касиаро, който има 36 срещи и 3 гола за Гибралтар. Неговата фамилия е цял клан в националния отбор, тъй като с държавната фланелка на острова са свързани и неговите братя Кайл и Райън.

Нападателят Адам Прийстли, който живее в Англия, си изкарва прехраната като учител. Полузащитникът Лиъм Уокър, който дълго време минаваше за единствения професионалист, също е повикан. Той игра за Портсмут и Бней Йехуда, а сега е в местния ФК Еуропа, припомня Football24.

В различни периоди честта на страната са защитавали месари, пекари, магазинери, общи работници, електротехници, адвокати и дори майстор на декоративни свещи. Селекционерът на съперника Хулио Сесар Рибас е сравнително по-известен. Той е 63-годишен уругваец, който е ставал шампион начело на Пенярол, а в чужбина е работил като наставник на Оман. Бил е спортен директор на испанския Картахена. Като футболист има няколко мача за националния тим на "урусите" през 80-те години.