Българският младежки национален отбор до 21 г. надви връстниците си от Румъния с 2:0 като гост в европейска квалификация. Момчетата на селекционера Тони Здравков донесоха по този начин една от малко радости за българския футбол през това крайно неуспешно лято.

Нашите младежи стартираха надпреварата в Група 5 със загуба от Уелс с 1:3 като гости. В другия до днес изигран мач в групата ни Румъния бе надвила Армения с 3:0.

Мачът на стадиона в Търгу Муреш започна спокойно и без сериозни положения пред двете врати.

Нашите оползотвориха първото си положение и го превърнаха в гол. В 16-ата минута топката бе центрирана от Александър Василев и Георги Минчев с плонж я заби в мрежата на Румъния - 1:0 за България.

Минчев до последно бе под въпрос за квалификацията заради контузия, но сам изрази желание да се включи в игра, както се видя впоследствие – успешно.

Младите българи имаха възможността да покачат в 34-ата минута, когато Боби Цонев стреля от 15 метра, но румънски защитник изби пред голлинията.

В 52-ата минута бранителят на румънския тим Табакариу бе изгонен с директен червен картон, след като задържа откъсващия се Антонио Вутов.

В последните минути на мача нашите отново погледнаха по-сериозно към вратата на домакините.

Добри ситуации се откриха пред Ради Цонев в 69-ата минута и пред резервата Георги Илиев в 83-ата, но вратарят на румънците Кожукару имаше решителни намеси.

В 89-ата минута нашите стигнаха и до втория си гол в мача, с който подпечатаха поедата си с 2:0. Негов автор стана Никола Колев с премерен удар по земя от дъгата.

Възпитаниците на Тони Здравков ще изиграят следващата си квалификация след 4 дни, на 8 септември, когато в Разград посрещат тима на Люксемург.

В друг мач от нашата група днес Люксембург загуби като домакин от Уелс с 1:3.

Уелс е водач в класирането с 6 точки от два мача, Румъния и България имат по 3 точки също от две срещи, а тимовете на Дания /без мач още/ , Люксембург и Армения /по един изигран мач/ са без спечелена точка.

ВИДЕО ОТ МАЧА МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ТУК


РУМЪНИЯ - БЪЛГАРИЯ 0:2

0:1 Георги Минчев 16

0:2 Никола Колев 89

РУМЪНИЯ: Кожукару, Ходорогеа, Манеа, Болдор, Балаша, Неделчу, Танасе (81-Тудорие), Табакариу, Пушкаш, Митрица (69-Ротариу), Паун

БЪЛГАРИЯ: Китанов, Гълъбов, Попадийн, Терзиев, Василев /90-Чунчуков/, Орачев, Б. Цонев (66-Илиев), Гамаков, Вутов (76-Колев), Минчев

Червен картон: Табакариу (Румъния)