Селекционерът на България до 17 г. Йордан Петков изрази задоволство от отбора на България на старта на Евро 2022. "Лъвчетата" отстъпиха с 1:3 на защитаващия титлата си Нидерландия, но водеха след половин час игра с 1:0. Бившият централен защитник, който води отбора на родените през 2005-а година, очерта позитивните неща, призна грешките и запази оптимизъм за следващите два мача.
 
"Доволен съм от отбора, момчетата се постараха! Малко, малко повече доза късмет ни трябваше. В смисъл такъв, че изпуснахме изключително удобна ситуация, за да стане 2:0 за нас и това да ни донесе по-голямо спокойствие.
 
Отборът на Нидерландия е изключително класен. Опитахме да играем футбол, опитахме да пресираме – това бяха нещата, които си говорихме преди мача. На моменти се получи, на моменти – не. Но аз не съжалявам за нищо и ще го кажа на момчетата", заяви селекционерът на България U17 Йордан Петков.
 
На полувремето капитанът на отбора Асен Митков получи контузия и отстъпи мястото си на халфа на Шалке'04 Неджиб Хаджъ.
 
"Смених Асен Митков заради травма. Естествено, той е лидер на отбора, отсъствието му повлия веднага. Но ние затова сме 20 човека. Мисля, че се справихме. Но и умората, през второто полувреме, понеже инициативата беше в Нидерландия, много тичаха момчетата и постепенно отпадахме малко по малко физически.
 
Ако трябва да правя тактиката отново, нищо не бих коригирал, децата се справиха със задачите. Е, не е всичко перфектно, то и няма такъв перфектен отбор в света. В последните минути опитахме да противодействаме, търсехме равенството. Дали ще загубим 1:2 или 1:3, няма значение. Но отборът е съхранен психически и няма да има никакъв проблем", завърши Петков.