Младежкият национален отбор по футбол допусна минимално поражение с 0:1 при домакинството си на Русия до 21 години в контролна среща, играна на стадион „Славия” в София. Единственият гол в срещата падна в 12-ата минута, когато Михаил Игнатов порази българската врата с глава и на практика оформи крайния резултат между двата отбора.

Селекционерът на „лъвчетата” направи много смени в хода на проверката, след като настояваше да види състоянието на родните футболисти преди старта на европейските квалификации през септември. Срещата срещу руснаците за нас със сигурност не може да се окачестви като много добра, макар желанието да не липсваше, но сериозните ситуации пред вратата на Иван Будачев не бяха много.

Следващата приятелска среща за България U21 е на 8-и юни срещу Албания.


Антон Узунов
41 снимки


Първата възможност в срещата на стадион "Славия" дойде след девет минути игра. Топката бе центрирана от свободен удар от Филип Кръстев, а купът от играчи не успя да отиграе качествено топката. Все пак тя попадна в краката на бранителя Християн Петров, който стреля, но Будачев не бе затруднен.

Русия успя да поведе в резултата след само 12 минути. Гостите развиха нападение отдясно, а Тюкавин центрира към Игнатов, който се вклини между двамата централни защитника на „лъвчетата” и с параболичен удар с глава Игнатов матира Светослав Вуцов – 0:1.

След 23 минути игра Даниил Хлусевич прехвърли много красиво отбраната на България, а пасът бе за Константин Тюкавин. Нападателят на "сборная" шутира от воле, ала топката отиде над напречната греда на вратата, пазена от Вуцов - аут. В 28-ата минута футболистът на Спарта Прага Мартин Минчев бе намерен вляво след грешка в центъра на терена от руснаците. Той спринтира напред с топката и шутира с левия крак по диагонала, но Будачев реагира и изби топката в ъглов удар.

В 38-ата минута Светослав Вуцов направи сериозно спасяване, след като Тюкавин се обърна и нанесе удар от 20-ина метра, като Симеон Петров не успя да му противодейства, ала стражът на Славия изби встрани.

Влезлият като резерва Митко Митков получи подаване от Филип Кръстев в 55-ата минута пред дъгата на наказателното поле. Играчът на ЦСКА овладя и се обърна, за да стреля, но ударът му бе неточен – аут. Миг по-късно Филип Кръстев стреля от изгодна позиция при пряк свободен удар, но топката премина много далеч от целта. 

В 78-ата минута бранителят ни Симеон Петров се озова в страхотна позиция в наказателното поле на руския отбор и отправи удар с глава, ала топката профуча край страничната греда на вратата на опонента ни. До края на срещата опасности нямаше и така руският тим надделя над родната селекция с минималното 1:0.

Стартови състави: 

България U21: Светослав Вуцов, Виктор Попов, Християн Петров, Симеон Петров, Патрик-Габриел Галчев, Йоан Бауренски, Илия Груев, Филип Кръстев, Мартин Петков, Мартин Минчев, Владимир Николов

Селекционер: Александър Димитров

Русия U21: Иван Будачев - Даниил Хлусевич, Никита Кармаев, Александър Силянов, Руслан Литвинов, Михаил Игантов, Кирил Косарев, Константин Тюкавин, Наил Умияров /к/, Данила Прохин, Данил Пруцев