Българският национален отбор до 19 години завърши 0:0 с връстниците си от Шотландия в първия си мач от група 3 на европейските квалификации.

Първото положение в мача бе за гостите в 5-ата минута, когато Дилън Рейд стреля от свободен удар, но топката попадна в ръцете на вратаря Алекс Божев. В 15-ата капитанът на Шотландия Чарли Макартър от близка дистанция засече топката с глава, но тя излезе в аут. В 18-ата минута бе първата ситуация за домакините. Преслав Бачев бе изведен в отлична позиция, но стреля неточно. В 22-ата минута Джони Емерсон стреля опасно от пряк свободен удар, но вратарят Алекс Божев улови топката. В 39-ата минута Преслав Бачев изведе в отлична позиция Борислав Маринов, който стреля, но вратарят на гостите Уди Уилямсон спаси. В 45-ата минута Неджиб Хаджа проби от ляво и стреля от почти нулев ъгъл, но топката се отби в гредата.

В 46-ата минута България можеше да открие резултата. Преслав Бачев бе изведен в добра позиция и стреля, но топката премина над вратата. В 55-ата минута българските национали отново имаха възможност да отбележат. Борислав Маринов бе намерен в наказателното поле на гостите отляво и стреля от движение, но вратарят Уди Уилямсон улови топката. В 57-ата минута Алекс Божев предотврати сигурен гол след като спаси опасен удар с глава на Чарли Макартър, който обаче се оказа, че е бил в засада. В 71-ата минута Джони Емерсон стреля опасно по диагонал отдясно от около 20 метра, но топката премина над вратата.

В първата среща от групата по-рано днес Сърбия победи Андора с 1:0.

Следващите срещи от групата са в събота и противопоставят Андора срещу Шотландия и България срещу Сърбия.

Първите два отбора от 13-те квалификационни групи плюс отборът от класиралите се на трето място с най-добри показатели срещу първия и втория се класират за Елитния кръг.

Състав на България – Алекс Божев, Михаил Цонев, Росен Маринов, Мартин Георгиев, Захари Атанасов, Антоан Стоянов, Преслав Бачев (80-ата мин. Кристиян Балов), Борислав Маринов (90+1 мин. Петър Кирев), Неджиб Хаджа, Чунг Нгуен До, Кристиан Бойчев (77-ма мин. Дамян Йорданов)