Съвместна рубрика на в-к 7 дни спорт и Gong.bg

Слави Трифонов: Не усещаш ли някаква тъга, че нашите национали няма да играят на световното? Не ти ли е мъчно?
Гацо Бацов: Маке... ти усещаш ли тъга, че спреха „Хит минус едно”? Същата работа...


Ще кажете - пак ли тази тема? Пак ли за националите? Нали минаха двете им контроли, играчите вече са в почивка. Не им се говорело - ай сиктир! Ами пак, след като всички медии пуснаха материал как Ники Михайлов станал шампион на Холандия, защо пък всеки да няма право да се изкаже по някоя актуална тема. А тя е именно тази - мълчанието, въпреки опитите на Наско Сираков да ни отклони вниманието към Иван Стоянов и неговото тръгване с ироничното си изказване по негов адрес. Нормалната реакция е: „Да, ще поговоря, ще се видим, ще опитаме нещо...” Да, проблемът със сигурност не е Стоянов, а това, че вече повече от методично всеки месец по един си тръгва. А предишните двама бяха далеч по-важни, но и тогава отговорникът за националите просто вдигна безпомощно рамене. Всъщност, то „Парк де Пренс” мина без бойкотиращия тогава Сираков, пък сега за един Иван Стоянов ли ще се хващаме за главите. Но ето, че дори в „Шоуто на Слави” се занимават с националния тим и сравняват липсата ни от предстоящия Мондиал с някакво посредствено предаване от близкото минало по държавната телевизия. Пък и да понапишем нещичко, тъй като скоро повод едва ли ще се намери, да се обели и дума за тези „мрън, мрън национали”. Защото дори когато говорят, те по-скоро мрънкат глупости.

Михайлов-най-младши излезе от аерогарата миналата седмица с номера на Туньо Иванов от едно време. Уж говори по телефона. Така де, ама Трифон поне ни го е вдигал не веднъж и дваж. И когато шибна оня гол на Уелс, и когато вкара победния гол на Русия. Ето я голямата разлика. Може днес да критикуваме поведението и обноските на Христо Стоичков, но Ицо ни е докарвал до душевен оргазъм. Лятото на 94-а из улиците на цяла България мъже с мъже се целуваха съвсем безкористно, момичета вееха байраци. Пееше се, пиеше се, танцувахме от кеф. От там насетне на тях всичко им е простено. Или поне когато Камата каже „цървул”, то да звучи като име на цвете. Костадинов показа среден пръст на ст. „Васил Левски”, но след головете във вратата на Франция - жив и здрав, нали промени развитието на футбола в България изобщо. Любо Пенев търпя критики като начинаещ треньор в ЦСКА и преди години се държа вулгарно с наши журналисти, но истински прослави България, стана шампион на Испания с капитанската лента. Хайде да не правим сравнения.

На връщане от САЩ, онези герои ги чакаха десетки хиляди, летището беше задръстено, „Цариградско шосе” също. А тези „мрън, мрън национали” след мач в чужбина ги чакат единствено таксиджиите на стоянката. Да, това е голямата разлика. Комично е изобщо да се занимаваме с тази тема, да правим паралели, но няколко дни чета и препрочитам, слушам за пореден път и тотално се нервя на зверското безочие. От поредния „мрън, мрънко”, чиито два пика в кариерата са спасена дузпа срещу белгийски тийнейджър, който до момента още няма гол в националния си тим и приятелски мач с екипа на Ливърпул. Който пуснаха на живо по Евроспорт. Пардон, беше по Евроспорт 2, тъй като от рецепцията в хотела, където го гледахме, им трябваше време да намерят канала. Ники, навремето Борето Касабов крещеше, изпаднал в несвяст от подвизите на баща ти, тогава също изживяхме душевен оргазъм, а днес от изявите на този национален тим станахме душевно импотентни. Да, млади сте и времето е пред вас, но идеята е не да биете Англия на Уембли. То за една бройка това да го направят и македонците преди няколко години, дори Шакири и Ванчо Траянов им вкараха. Идеята е да биете Англия на стадиона в Донецк или на стадиона в Сао Паоло, ако изобщо се досещате за какво иде реч. Защото онова поколение го е правило с тимове от подобен калибър на подобни форуми.

В дните когато се разбра, че Ники Михайлов спирал да говори (макар, че в едно интервю преди няколко месеца бе казал същото), че новият капитан също ще продължи да мълчи, че Георгиев е все така сърдит, че Иван Стоянов също е сърдит, че Караджата и Ванката Иванов също мълчат като риби и че останалите ще продължат предимно да мрънкат, Ъпсурт извадиха новото си парче. То се нарича „Мрън-мрън” и ето как веднага влезе в употреба. Клипът пък постигнал някакви рекордни свалания от нета. Но дори и на тях вече българските футболни национали явно са им скучни. Преди вкарваха рефрени от сорта на „Бербати да я клати” и други, но сега това не им е интересно. Само при Слави пуснат някой и друг лаф и толкоз. Националният ни тим остана в устата единствено на Гацо Бацов. Защото от години това мрън, мрън е не само извън терена, а и на него.