България постигна ценен успех в квалификациите за Евро 2019. Възпитаниците на Антони Здравков се наложиха с 3:0 при домакинството си на Словения в двубоя от Група 9. Така българите записаха втори успех и след още две ремита, и две поражения събраха 8 точки на четвъртото място, като запазиха шансовете си за втората позиция, която дава право на бараж. Там сега са словенците, които са актив от 10 пункта, а трети е Казахстан с 9, който е с мач повече.

Попаденията за успеха на „Трейс Арена“ паднаха в 20-ата минута след удар на Антонио Вутов, а в 42-ата преднината ни бе удвоена след автогол на сина на селекционера на Словения Примож Глиха – Ерик. Той засече в собствената си врата след топовен шут на Кирил Десподов под диагонал. Именно Десподов направи победата класическа в 80-ата минута.

България показа много дисциплинирана игра и закономерно се поздрави с успеха. През първата част младежите ни държаха инициативата, което намери отражение и в резултата. През вторите 45 минути словенците поизравниха играта, но в решителния миг „лъвовете“ нанесоха съкрушителния си удар.

Дебют за младежкия тим направи Светослав Ковачев, който се появи на мястото на Кирил Десподов няколко минути преди края на двубоя.

Антони Здравков не можеше да разчита в този мач на Калоян Кръстев и близнаците Андреа и Петко Христови, които бяха на разположение на Ангел Стойков в юношеската селекция до 19 години.

Момчетата на Антони Здравков категорично превъзхождаха своя опонент през първото полувреме. Българите създадоха по-чистите положения, като показаха и добра ефективност. От трите им удара във вратата, два бяха в мрежата.

В 15-ата минута „лъвовете“ организираха първата си по-интересна атака. Божидар Краев намери добре Стефан Велков, който обаче не успя да преодолее Сорчан от непосредствена близост. Последваха два корнера, от които обаче не произлезе нищо.

Пет минути по-късно България поведе. След хубаво диагонално подаване на Кирил Десподов, той се подхлъзна, но успа да закачи топката. Така тя се озова във връхлитащия Антонио Вутов, който прецизно засече в мрежата на съперника за 1:0.

Фаул за нарушение срещу Антонио Вутов бе отсъден в 35-ата минута. Десподов изпълни, но изкара в аут.

Словенците дариха греда в 40-ата минута. Деян Вокич стреля от дистанция и изненада Наумов. Топката обаче се отби в левия стълб на вратата му. Последва добавка на Ожболт, при която топката опъна мрежата. Попадението обаче не бе зачетено заради маркирана засада на нападателя на словенците.

България удвои преднината на 2:0 в 42-ата минута. „Трикольорите“ изпълниха корнер отляво по атаката си. Александър Георгиев центрира, последва въздушно единоборство, при което Антонио Вутов свали топката, а Десподов нанесе топовен изстрел. В опита си да изчисти Глиха засече в собствената си мрежа за 2:0.

След почивката Антонио Вутов опита изненадващ удар, но в последния момент Сорчан реагира и спаси.

Словенците стигнаха до фаул в 67-ата минута от сериозна дистанция. Българите обаче се справиха безукорно с центрирането.  

България нанесе своя трети съкрушителен удар в 83-ата минута. Кирил Десподов направи чудесен самостоятелен рейд и се озова очи в очи със Скорчан, който успя да излъже и да прокара топката между краката му за финалното 3:0.

Следващите квалификационни битки на България са през септември, когато приемаме Франция и след това сме гост на Черна гора.


Ето и стартовите състави:

България: Наумов, Лясков, Велков, Керчев, Костадинов, Александър Георгиев, Антонио Георгиев, Карабельов, Вутов, Краев, Десподов

Словения: Сорчан, Мате, Баджим, Кухар, Брецъл, Крамарич, Бийол, Глиха, Пишек, Вокич, Ожболт

Развитието на мача:

България - Словения 3:0

90+2' Край на мача

87' Светослав Ковачев заменя голмайстора Десподов. 

83' 3:0 ЗА БЪЛГАРИЯ! Кирил Десподов се откъсна сам срещу Скорчан и с чудесен завършващ удар мушна топката между краката на вратаря, за да оформи класиката. 

80' Втора смяна за България. Александър Георгиев отстъпи място на Николай Минков.

76' Първи жълт картон в мача  . Получава го Кухар, който спря непозволено Янис Карабельов.

75' Кенан Фаткич заменя Деян Волкич.

71' Първа смяна за България. Наско Милев замени Антонио Вутов.

68' Фаул за Словения от голяма дистанция. Последва центриране, от което не произлезе нищо.

50' Вутов опита изненадаващ удар, но Сорчан спаси.

46' Две смени в Словения. На мястото на Мартин Крамарич в игра влиза Ян Репас, а Ожболт е заменен от Ян Млакер.

46' Начало на второ полувреме

45' Край на първо полувреме

42' БЪЛГАРИЯ ПОВЕЖДА С 2:0 НА СЛОВЕНИЯ! "Лъвовете" изпълниха корнер отляво по атаката си. Александър Георгиев центрира, последва въздушно единоборство, при което Антонио Вутов свали топката, а Десподов нанесе топовен изтрел. В опита си да изчисти, Глиха засече във вратата си. 

40' Греда за Словения! Деян Вокич стреля от дистанция и изненада Наумов. Топката обаче се отби в левия му стълб. Последва добавка  на  Ожболт, като топката се оплете в мрежата. Попадението обаче не бе зачетено заради маркирана засада на нанападателя на словенците

35' Фаул за България за нарушение срещу Антонио Вутово отляво по атаката. Топката бе заложена, като зад нея застанаха Антонио Вутов и Кирил Десподов. Последният стреля, но неточно в аут.

20' ГОЛ ЗА БЪЛГАРИЯ! 1:0 ЗА "ТРИКОЛЬОРИТЕ" СРЕЩУ СЛОВЕНИЯ. След хубаво диагонално подаване към Кирил Десподов, той се подхлъзна, но успя да закачи топката. Така тя стигна до връхлитащия Антонио Вутов, който засече прецизно в мрежата на съперника. 

15' Краев намери добре Велков, който обаче не успя да преодолее Сорчан от непосредствена близост. Последваха два корнера отляво на вратата на Словения, след които обаче не произлезе нищо.

1' Начало на мача