Старши треньорът на младежкия национален отбор по футбол Михаил Мадански даде дълго интервю за Българската национална телевизия, в която обсъди последните скандали около тима му, и проблемите с клубовете, спиращи свои играчи за селекцията.

Ето и по-интересното от думите на Мадански:

- В момента не съм много настроен за анализи. Отборът се представи добре и игра достойно. Причината за загубата, вината е изцяло в мен, като старши треньор на този отбор. Аз подцених ролята на равния резултат.

- Не смятам, че изказванията ми са били прибързани. В България имаме доста добри треньори, и съвсем незаслужено, голяма част от специалистите смятат, че причина за слабия футбол са слабите треньори. Нашите треньори по нищо не се отличават от колегите си в чужбина. Но това е една от функциите на треньора. Аз въстанах срещу другото лице на българския треньор, без да споменавам имена - отношението им към футбола, поведението на треньорите, които са част от виновниците за създаване на напрежение между хората и отделните клубове.

- Пример давам със Стойчо Младенов, когото уважавам безкрайно. С него обсъждаме често липсата на колегиалност и толерантност между треньорите. Стойчо в един момент решава, че младежкият национален отбор не е толкова важен. Оставете ме мен. Това е отношение на треньор, който е водил национални отбори, и би трябвало да знае за какво става въпрос.

- Преди един месец разговарям с Петър Хубчев, към когото също изпитвам безкрайни симпатии. Казвам му - "Петьо, какво става с тебе?" - в Стара Загора, където всичко мирише на футбол, трябва да се наслаждаваш на момента. Виждам го, че е променен. А той ми казва - "Да, всичко ни е наред, ако не сте вие от БФС".

Защо трябва да се приравняват към другите, бъди великодушен.

Кой щеше да спечели от цялата работа? Защо треньорите се разделят с клубовете винаги със скандал? Ние трябва да се замислим, дали самата треньорска гилдия няма нещо общо с нагнетяване на обстановката. Прекалено рано се отказахме от светилата в треньорската ни професия.

Хубчев ми се обади преди мача на Лудогорец и ми каза - "Ако Терзиев играе за Лудогорец, аз ще направя скандал, и ще взема Иван Горанов." Казах му, че нямам общо, не съм дал разрешение на Терзиев. С Терзиев разговарях, той ми каза, че решението на ръководството е такова. По мое мнение наистина Берое бе ощетеният отбор в този мач с Лудогорец. След него Хубчев ми се обади и ми каза, че идват да си приберат Горанов. Аз вече бях направил разбор, бях подготвил всичко. Иван Горанов е най-добрият ни футболист от началото на квалификациите, играл е във всички тези мачове.

Мадански разказа и случката с Георги Терзиев и разговорите си с Лудогорец за футболиста. Той даде пример с Литекс, откъдето са били готови да изпратят Антон Недялков при младежите, но се оказа, че неговата контузия е по-неприятна от очакваното.

Мисля, че с Горанов, Чочев, Терзиев, щяхме да победим, защото цяла седмица тренирахме с Илия Миланов като централен защитник и Горанов като ляв бек. Направихме някои заучени неща, и в последния момент бяхме изправени пред ситуация да сме без бекове. Но можеше и с тях да загубим.

Моята основна задача е изграждане на добри национални състезатели. Разбира се, има и цел класиране. Аз съм човек, който съм класирал отбор на Европейско първенство. Аз нямам амбиции да се доказвам като велик треньор, аз искам да помагам на играчите да израстват. Ето, както Георги Миланов, който лично ми се обади, и каза, че иска да играе за младежкия национален отбор.