Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов даде обширно интервю след края на тренировката на националния отбор в комплекса „Царско село”. Днес лъвовете се събраха на лагер преди последните два мача от квалификациите за Мондиал 2010 – срещу Кипър и Грузия.


- Какво да очакваме от тези две срещи?

- Очакваме да победим. Тези срещи не са без значение, въпреки че е малко вероятно да се класираме. Трябва да играем за честта на България, а момчетата за техния имидж. Дори да не се класираме, трябва да продължим да бъдем в трета урна.

- Разговаряхте ли с футболистите, да им обясните, че тези срещи са и за това, да видят те на какво ниво са?

- Има си треньори за тази работа, иначе организацията е същата като за други мачове. Надявам се момчетата да играят на върха на възможностите си. Последни два мача за нас, надявам се да се класираме за плейофите, но…

- Чудеса стават ли според Вас?

- Стават, аз лично съм участвал в едно от тях. Всичко е възможно, ние трябва да свършим нашата работа, оттам нататък Ейре играе с Италия и Черна гора, така че нищо не се знае. И те трябва да спечелят своите мачове.

- Промените, които прави Станимир Стоилов по една или друга причина, доколко ще се отразят на отбора сега?

- Не искам да влизам в спортно-технически причини. Ротацията идва от липсата на класа и играчи. Не са някакви своеволия. Както виждате, имаме доста проблеми в защита. Точно по тази причина чужди играчи станаха българи. Лично аз съм доволен от всички онези, които бяха натурализирани и играха във времето за България, въпреки че бяха поставени под голямо напрежение. Сега ще бъде даден шанс и на млади момчета. Те са бъдещето на отбора.

- Как ще бъде разрешен проблема с данъците, които дължат клубовете ни на държавата?

- Според мен това не е проблем. Това са си акционерни дружества, които имат своите деловодства и финансови директори. Повечето от тези пари са обявени, но неплатени данъци. Това са две различни неща. Четох някъде, че министър Нейков казва, че Реал Мадрид има 300 милиона евро дългове и Бекенбауер добавя, че ако Реал Мадрид е в Германия, няма да получи лиценз. Осем милиона за целия български футбол не е сериозно.

- Искат от клубните президенти да свалят данъчната тайна. Вие ще ги посъветвате ли да предприемат това?

- Как може, когато има данъчна тайна, аз да посъветвам тя да бъде свалена. Не виждам причина тя да бъде свалена за тези отбори.

- Как ще коментирате това, че футболистите се осигуряват на 220 лева?

- Тези хора дават пари за футбола. След като не им дават никакви облекчения, те са преценили да осигуряват футболистите си на тези пари. Така или иначе тези хора ще си платят задълженията със сигурност, това не са укрити данъци със сигурност.

- Коментирахте ли с Бойко Борисов за финансови облекчения на клубовете?

- Коментирахме, но и финансовият министър каза, че при 10% данък печалба е много трудно да бъде направено това.

- Къде ще бъде базата на националния отбор?

- Най-вероятно в Бояна. Искам само да добавя, че футболният съюз няма никакви задължения.

- Като бивш футболист на Левски, бихте ли се наели да коментирате ситуацията, в която попадна отборът.

- Четох историята - за пети път Левски пада в пет поредни мача. Нямах възможност да гледам мача им с Локо Пловдив. Има криза със сигурност, а от криза се излиза само с победи. Пожелавам им ги.

- Ще коментирате ли поредното изказване на Венци Стефанов относно доверието му към Станимир Стоилов?

- Венци Стефанов може да отговаря за своите треньори, на моите треньори аз им плащам и аз ги избирам.

- Значи Вие сте спокоен?

- От какво да съм притеснен? Когато Венци си сменя треньорите, ние питаме защо го прави, м-мм? Това е моя отговор. Какво да направим, да се съобразим с Венци Стефанов ли, този тежък футболен специалист…

- Според договорката Ви със Станимир Стоилов има ли вариант той да води и друг клуб?

- Уговорката ни с него беше, когато му свърши договора с Литекс, той да остане треньор само на националния отбор. Друга уговорка няма.

- Много ли според Вас изоставаме от развитите футболни страни?

- Не мисля, че изоставаме толкова много. Вижда се и самите мачове, особено в първия кръг на Левски и ЦСКА в Лига Европа. Във втория кръг беше малко по-различно, но все пак вие видяхте, че колкото и да са в криза, това са италиански отбори. Такива отбори, дори и без 14 човека, имат други 16, които са ниво. Големите отбори подържат състав от 30 равностойни футболисти. Не сме толкова назад, но какво друго ни е наред, че да искаме футбола ни да бъде наред. Лека-полека нещата се подобряват.