Бившият национален селекционер на България Лотар Матеус беше един от почетните гости на организаторите на Мондиал 2018 в Русия. Това стана по повод оставащите 1000 дни до старта на шампионата.

Той коментира провалът на Фабио Капело начело на "Сборная", както и интересни неща за престоя си в България. 

"Аз съм бил селекционер на Унгария и България. Необходимо е да разбираш манталитета на играчите и местния език. Капело има отлични резултати, но те са постигнати почти с италиански отбори. Вземете например Джовани Трапатони по времето му в Интер. В Италия той беше много влиятелен треньор, но след като премина в Байерн Мюнхен, но заради незнанието на езика той загуби значителна част от своята сила. С Капело се случи същото", заяви Матеус.

"В началото играчите се стараеха да покажат най-доброто от себе си, но постепенно загубиха мотивация", допълни германецът.

"В България не ми се получи, тъй като част от футболистите бяха с връзки. Един - син на президента на футболния съюз, друг - женен за дъщеря му, трети -  с подобни неща. Постоянно чувствах намеса: вземи този, вземи друг. Така и не разбрах тази страна на българския манталитет", споделя Матеус в интервюто за руските медии.