Националният селекционер на България Лотар Матеус наплю своите играчи преди предстоящата евроквалификация с Англия. В интервю за вестник „Сън”, световният шампион от 1990 година заявява:  „Футболистите в България се мислят за велики. Това им е проблемът. Някой вкарва два гола и после започва да се мисли за Лионел Меси. Играчите обичат да мечтаят, но не виждат реалността. А тя е, че нито един български клуб не остана в евротурнирите. Това им е нивото на българите – посредствено”.

„Надявам се нещата да се променят. Опитвам се да работя с всеки от отборите и играчите, но не нещата не могат да се променят за осем месеца, необходими са няколко години”, споделя германецът.

„Задължително трябва да победим Англия, за да запазим минимални шансове за класиране на Европейското първенство през следващата година. Мечтата ми е да класирам националния отбор на България на Световното първенство в Бразилия през 2014 година. Българите все още си мислят, че разполагат с отбор като онзи от 1994 година, когато достигнаха до полуфиналите на Мондиала в САЩ. Нещата обаче се промениха. Сегашните футболисти не са същите. Както казах, вкарват един гол и се мислят за герои. Това им обясних и в хотела преди два дни. Те трябва да започнат да гледат и навън. Ще ви дам за пример финала в Шампионската лига през май, когато играха Барселона и Манчестър Юнайтед. В Германия всички професионални футболисти биха гледали такъв мач. Тук, в България, обаче не всички от националите му обърнаха внимание. Няма да ви казвам колко точно на брой, но останах шокиран, когато разбрах. Играчите тук имат твърде много странични интереси”, добавя Матеус.

„В отбора имам двама асистенти и треньор на вратарите, но нямам фитнес наставник”, учуден заявява световният шампион от 1990 година.

„Тренировъчните ни игрища са хубави, но тези в Черна гора са по-добри. В България няма пари, няма достатъчно спонсори. Стадионът, на който ще играем с Англия е от 60 години”, казва Лотар Матеус.