Един от лидерите на националния отбор на България - Мартин Петров, даде днес пресконференция по време на лагера на тима ни в Правец и заяви, че от гостуването на Англия на Уембли в първата ни среща от евроквалификациите в петък можем само да спечелим.

„Смятам, че условията на лагер-сбора, които са ни предоставени, са повече от прекрасни, всичко е на топ ниво, атмосферата в отбора е добра, очаква ни важен мач и всички го знаем. Остава, както тук условията са прекрасни и ние така да си свършим работата на терена”, заяви крилото на Болтън.

„Най-важното е да се класираме, друго по-важно от това няма. Досега бяха контроли, резултати, игра, пробни схеми, вече идват важните мачове, в които трябва да търсим резултатите. Трябва да вкарваме тези положения, които създаваме и да сме по-концентрирани, за да не допускаме глупави голове. Целта е една, всички я знаем.”

„Първият ми мач с Англия не искам да си го спомням и даже не си го спомням. Не знам Канал 1 откъде намериха това ретро, надъхахте ме много хубаво”, каза Мартин, спомняйки си за дебютния си мач с екипа мъжкия национален отбор.

Става въпрос за двубоя от квалификациите за Евро 2000 срещу Англия, който се игра през 1999 година в София. Тогава Петров беше повикан първо в младежкия национален отбор, но по спешност в последния момент бе викнат при мъжете.

В двубоя на представителния тим на стадион Българска армия, който завърши при равенство 1:1, той бе пуснат в игра като резерва, на мястото на изигралия тогава последния си мач за отбора Христо Стоичков, след което Марто получи червен картон след само няколко минути в игра и излезе от терена със сълзи на очи.

„От доста години вече играя в чужбина, играл съм доста важни мачове както с националния отбор, така и с клубните си отбори, наистина има едно чувство, когато играеш с Англия и на Уембли. Все пак това е страната, в която се състезавам и се надявам, когато се прибера след мача, доста от колегите ми да са приятно изненадани от нас и да останат огорчени от това, което сме показали срещу тях на терена.”

„Англия има доста качества и не смятам, че един, двама или трима отсъстващи ще окажат някакво влияние. Наистина отсъстват големи звезди, но видяхме тяхното представяне на Световното. Мисля, че младите момчета, които са повикани на техните места, ще искат да се докажат не на 100%, а на 200% и да заслужат мястото си в отбора. Въобще не смятам, че тази липса на тези единици в техния състав ще окаже някакво влияние.”

„Няколко пъти съм казвал, че трябва да стъпим здраво на земята и да гледаме какви са ни възможностите, а не да има някакви свръхочаквания. Отиваме, играем с Англия и започваме едни квалификации с много равностойни отбори, в които всеки един мач за всеки един отбор ще бъде от значение. Не трябва от една среща да се правят трагедии, ако загубим или пък ако спечелим, да не се мисли, че едва ли не вече сме световни или европейски шампиони.”

„Трябва всичко да върви последователно и разбира се да имаме необходимото самочувствие. В този първи мач срещу Англия, и старши треньорът го каза вчера, какво по-хубаво от това за да се покажем и то на този стадион. Излизаме със самочувствие, играем си нашата игра, без страх от това, да покажем нашите възможности и аз не се съмнявам, че ще имаме и нашите шансове, стига наистина да се възползваме от тях”, заяви Мартин Петров преди двубоя в Лондон от квалификациите за Евро 2012.