Националният селекционер Пламен Марков заяви днес, че очаква повече от Димитър Бербатов в националния отбор. „Няма да оспорвам класата на Бербатов. От него обаче очаквам повече старание, желание и умение да помага на отбора. Не трябва да забравяме обаче, че той не е единствения играч в националния тим и не може да играе сам. Очаквам обаче повече от него”, коментира Пламен Марков.

Селекционерът заяви още, че няма особени алтернативи на Бербатов в нападение. „От българите в чужбина единствено Димитър Рангелов и Мартин Кушев играят титуляри в отборите си. Вижте Домовчийски не игра, същото е положението и с Цветан Генков. Владо Манчев не е готов и не е тренирал. Следя всички български футболисти в чужбина. Имам позитивно мнение за Топузаков и Телкийски, както и за Христо Йовов. Аз обаче решавам кой ще повикам и кой не”, каза още Марков. Той разкри, че може да има и нови имена в състава за предстоящата контролна среща със Сърбия на 19 ноември.

„През месец февруари също има дата за контрола на националния отбор. Искам да играем такава. Имах желание да играем и в края на първенството, но клубовете на пуснаха своите играчи. Трябва да си дадем сметка, че не сме 94-та година. Реалността е коренно различна. Аз никога не съм имал намерение да си подавам оставка”, коментира още Марков.

Националният селекционер направи разбор и на досегашното представяне в световните квалификации. „Срещу Черна гора направихме добро първо полувреме, но след това трябва да призная, че съм доволен от резултата, тъй като бяхме загубили мача. С Италия направихме добър мач, в който стигнахме тавана на нашите възможности. С Грузия играхме бездушно, липсваше ни характер. С такава игра няма да стигнем далеч”, каза още Марков.

Специалистът говори и по въпроса с делата, които води срещу бившия си работодател ЦСКА. „След като в България няма Арбитражен съд прибягнах до услугите на този в Лозана. Двете комисии у нас бяха решили, че разтрогвам договора си по вина на клуба. В Лозана обаче не са гледали делото като основанието е, че казусът е от компетенцията на българските власти. Мога да си търся правата в граждански съд, но ще отнеме много време. На практика няма никакъв смисъл да се подписват договори, тъй като няма кой да решава казусите”, каза Марков.